Koruna zpevnila k euru a oslabila k dolaru, pražské burze se dařilo

Česká měna v pátek zpevnila k euru a oslabila k dolaru. Koruna k 17:00 oproti předchozímu závěru posílila vůči euru o tři haléře na 25,49 Kč/EUR, zatímco k dolaru o tři haléře oslabila na 21,49 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Český statistický úřad v pátek oznámil, že podle prvního odhadu česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně stoupla o 7,8 procenta. Zároveň evropský statistický úřad Eurostat uvedl, že ekonomika Evropské unie ve druhém čtvrtletí vzrostla o 1,9 procenta. „Euro ani česká koruna na výše zmíněné výsledky ekonomik významně nereagovaly a pohybovaly se poblíž hodnot z předchozího dne, navíc s jen minimálními výkyvy kurzu,“ sdělil k vývoji na měnových trzích analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Pražská burza v pátek dále vylepšila své desetileté maximum, když index PX posílil o 0,42 procenta na 1209,45 bodu. Podpořily ho hlavně akcie bank Erste a Moneta. Výraznějšímu nárůst indexu bránily především cenné papíry elektrárenské společnosti ČEZ. Vyplývá to z údajů na webu burzy.

Ze 13 hlavních titulů pražské burzy jich šest uzavřelo páteční obchodování se ziskem. Dalších pět emisí stagnovalo a zbylé dvě zaznamenaly pokles.

Nejlépe si vedly akcie Moneta Money Bank. Jejich cena stoupla o 1,69 procenta na 87,40 Kč. Investoři tak ocenili ve čtvrtek zveřejněné hospodářské výsledky banky za letošní první pololetí, uvedl analytik Komerční banky Bohumil Trampota. Moneta vykázala za prvních šest měsíců čistý zisk 1,43 miliardy korun, který byl o 19,3 procenta vyšší než ve stejném období loňského roku.

Ze stejného důvodu byl na burze zájem o cenné papíry rakouské bankovní skupiny Erste. Jejich cena stoupla o 1,23 procenta na 837,20 Kč. Erste Group dnes oznámila, že v prvním pololetí více než ztrojnásobila čistý zisk na 918 milionů eur (23,4 miliardy Kč). „Stejně jako u Monety ocenili investoři lepší výsledky a zvýšení cílů,“ zdůvodnil Trampota příčiny dnešního posílení akcií Erste. „Další pozitivní zprávou pro banku bylo rozhodnutí ECB (Evropské centrální banky, pozn. ČTK), že ke konci září zruší současné doporučení týkající se limitů vyplácených dividend,“ doplnil analytik J&T Banky Milan Lávička. Erste tak bude moci ke konci roku vyplatit další dodatečnou dividendu.

  MPO připravilo program COVID gastro, chce na něj 2,5 miliardy Kč

Kromě bankovních titulů se dařilo například likérce Stock nebo technologické společnosti Avast. Cenné papíry Stocku zdražily o 1,27 procenta, akcie Avastu zpevnily o více než půl procenta.

Naopak do červených čísel se dostaly emise společnosti ČEZ a výrobce cigaret Philip Morris ČR. Cenné papíry ČEZ po poklesu o půl procenta uzavřely obchodování s cenou 597 korun za kus. Akcie Philip Morris oslabily o 0,68 procenta na 14.520 Kč.

Za celý uplynulý týden index PX stoupl o 1,6 procenta na 1209,5 bodu. Největší nárůst zaznamenaly akcie Erste Group, mírný pokles postihl pouze akcie České zbrojovky. Předchozí týden akcie klesly o 0,6 procenta.

„Kromě úterý index PX posiloval. Pohled na týdenní výkonnost titulů na pražském parketu je tentokrát velmi lichotivý. Všechny společnosti, až na jednu výjimku, posílily. Nejpěknější pohled byl samozřejmě na banky,“ uvedl analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Nejvíce posílily akcie Erste (o 3,61 procenta na 837,20 Kč), následovala Komerční banka (o 3,4 procenta na 799 Kč), Moneta (o dvě procenta na 87,40 Kč). Erste a Moneta podle Trampoty reagovaly na výborné kvartální reporty a Komerční banka se vezla na pozitivním sentimentu a očekávání podobně dobrých výsledků, které reportuje příští týden. Mírně o 0,2 procenta na 419 Kč oslabily beze zpráv akcie České zbrojovky.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Pátek kolem 17:00
Kč/EUR 25,52 25,49
Kč/USD 21,46 21,49

 

Zdroj: Patria Online

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com