Šéf turecké diplomacie zopakoval výhrady k rozšíření NATO o Švédsko a Finsko

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu zopakoval dnes v Praze výhrady k rozšíření NATO o Finsko a Švédsko. Podle šéfa turecké diplomacie žadatelé o členství v alianci podporují terorismus a přijímají restrikce vůči Turecku. Řekl to na tiskové konferenci po jednání s českým ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti).

„Máme zde dva nové žadatele o členství v NATO a dvě hlavní hrozby, kterým svět čelí. Jednou je Rusko, druhou boj s mezinárodním terorismem. My samozřejmě žádáme společnou podporu vůči terorismu. Jedná se o žadatelské státy, které podporují terorismus a které přijímají restrikce vůči Turecku,“ uvedl Çavuşoglu. Řekl, že se dál bude hledat řešení. „Nicméně Turecko se staví k této věci zcela jasně a zřetelně, že je třeba ukončit válku s terorismem,“ dodal šéf turecké diplomacie.

Ankara opakovaně tvrdí, že Švédsko a Finsko podporují teroristické skupiny. Za ně označuje Turecko některé kurdské organizace, například Stranu kurdských pracujících (PKK), či příznivce klerika Fethullaha Gülena, které turecké úřady považují za strůjce neúspěšného vojenského puče v roce 2016.

Začátkem června Turecko vyzvalo spojence v NATO, aby postupovali ve shodě v boji proti terorismu. Apel přichází v době, kdy Ankara zvažuje nové vojenské tažení v severní Sýrii. Mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin ho před nedávnem v deníku El País označil za „protiteroristickou operaci“. Turecké plány kritizovaly například USA a vymezilo se vůči nim i Rusko.

ČTK

  Sníh a led ochromily dopravu v Mnichově, lidé spí ve vlacích

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com