Francie chrání sesazeného prezidenta, tvrdí pučisté v Burkině Faso

V hlavním městě Burkiny Faso, kde část vojáků v pátek sesadila prezidenta Paula-Henriho Damibu, i dnes panovala napjatá atmosféra. Odpoledne byla ve městě slyšet střelba a večer demonstranti zaútočili na francouzské velvyslanectví. Šéf pučistů kapitán armády Ibrahim Traoré dnes odpoledne uvedl, že Francie chrání sesazeného prezidenta, což už dříve francouzská diplomacie popřela, napsala agentura AFP. Podle Traorého chystá Damiba na francouzské vojenské základně protiútok. České ministerstvo zahraničí nemá informace o přítomnosti českých občanů v zemi.

Tiskové agentury dopoledne informovaly o uklidnění situace dnes ráno, kdy postupně otevřely některé obchody a vojsko obnovilo provoz na hlavních dopravních tepnách metropole. Odpoledne byla ale v Ouagadougou slyšet střelba, kterou pučisté označili za Damibovu snahu dobýt zpět ztracené pozice. Podle armádních rebelů se podařilo znovu nastolit pořádek. Večer se pak před francouzským velvyslanectvím shromáždili demonstranti, kteří začali útočit na diplomatický areál a před jeho vchodem zapálili pneumatiky, informovala rozhlasová stanice RFI. V oblasti, kde má velvyslanectví sídlo, byla znovu slyšet střelba.

Francie má v zemi vojenskou základnu zhruba 30 kilometrů od hlavního města. Francouzské velvyslanectví dnes vydalo prohlášení, ve kterém odmítlo „zvěsti“, podle kterých francouzští vojáci chrání některé představitele Burkiny Faso nebo že se přímo zapojili do událostí posledních dnů.

Pučisté dnes uvedli, že jsou pevně odhodláni hledat nové mezinárodní partnery v boji proti islámskému terorismu. Žádnou konkrétní zemi nezmínili, ale mezi možnými partnery podle agentury AFP figuruje Rusko, které posiluje svůj vliv v Africe.

Dnes se k situaci v zemi vyjádřilo i generální štáb, podle kterého armáda zažívá „vnitřní krizi“. Některé armádní jednotky obsadily dopravní tepny v hlavním městě, aby sesadily prezidenta, uvedlo velení. Podle armády v pátek začala jednání, aby se znepřátelené strany přiblížily. „Tato jednání dále probíhají,“ uvedl generální štáb.

  Pfizer a BioNTech navýší dodávky vakcíny do EU

V systému DROZD, ve kterém se mohou registrovat čeští občané pobývající v zahraničí, není nahlášený žádný pobyt českého občana v Burkině Faso, sdělilo dnes ČTK české ministerstvo zahraničí. Česká republika nemá v Ouagadougou velvyslanectví a situaci sleduje prostřednictvím zastupitelského úřadu v Ghaně. Černínský palác upozornil, že stále platí jeho doporučení z letošního ledna, které varuje před cestami do Burkiny Faso.

Vojenský převrat dnes odsoudily Africká unie (AU), Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) i Evropská unie. Společenství ECOWAS prohlásilo, že „znovu zdůrazňuje, že se staví proti jakémukoli převzetí či držení moci neústavními způsoby“, píše BBC.

Předseda komise AU Moussa Faki Mahamat také poukázal na neústavnost jednání junty v Burkině Faso a vyzval ji, aby „zastavila akty násilí vůči civilnímu obyvatelstvu, veřejným svobodám a lidským právům“.

Rovněž šéf evropské diplomacie Josep Borrell dnes převrat kritizoval, konkrétně zmařené snahy, „které vynaložilo ECOWAS na zavedení systému civilní vlády“ v Burkině Faso. Druhý vojenský převrat za posledních osm měsíců dnes odsoudilo i americké ministerstvo zahraničí.

Novou hlavou státu je nyní podle armády kapitán Ibrahim Traoré, bývalý velitel sboru dělostřeleckého pluku Kaya na severu země, který více než jiné části Burkiny Faso sužovaly útoky džihádistů. Právě neschopnost Damiby vzepřít se islamistickým povstalcům uvedl Traoré v pátek večer v televizním a rozhlasovému projevu jako hlavní důvod vojenského převratu. Rovněž svržený Damiba se letos v lednu dostal k moci převratem.

Lídři obou letošních pučů své jednání zdůvodnili špatným stavem národní bezpečnosti. Burkina Faso má kontrolu nad asi 60 procenty svého území, uvádějí experti citovaní stanicí Al Džazíra. Od získaní nezávislosti v roce 1960 zažila země osm úspěšných převratů.

V Ouagadougou se v pátek rozléhala střelba a v blízkosti prezidentského paláce byl slyšet silný výbuch.

  Policie zadržela ozbrojence, který se v ukrajinském Lucku zmocnil autobusu s rukojmími

Jednotky junty dnes nadále blokovaly budovy národní televize a náměstí Place de la Nation v centru metropole. Vojáci také zavedli zákaz vycházení mezi 21:00 a 05:00, oznámili uzavření vzdušných i pozemních hranic země, jakož i pozastavení platnosti ústavy a rozpuštění vlády i zákonodárného sboru.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com