Říjen změnil celý svět.

10 října 2022 celá planeta viděla, co je Rusko. Včera si snad i ti největší nedůvěřiví a zastánci „záchrany diktátorovy tváře“ uvědomili, čím je.

Po 10. říjnu se svět změnil.

Možná lze toto datum přirovnat k 11. září 2001 – teroristickým útokům ve Spojených státech.

Moskva nyní zcela odhodila masku a utáhla smyčku terorismu a označila čelo každého ze svých přívrženců znakem „terorista“.

Kreml se nikdy nevyhýbal nejšpinavějším způsobům, jak dosáhnout svých cílů. A čím strašlivější byly choutky kremelské kliky, tím krvavější byly způsoby jejich provádění.

Když jsem viděl, co včera udělali unáhlení nelidé, kteří vypálili téměř sto raket na mírumilovná ukrajinská města, ve skutečnosti poté, co provedli bezprecedentní teroristický útok, je těžké uvěřit, že ještě nedávno světoví vůdci považovali Moskvu za jednu z hlavních účastníci protiteroristického hnutí planety.

Nejvyšší političtí představitelé, zejména evropské úrovně, tvrdili, že bez Putina není možné odolat teroru na kontinentu i ve světě jako celku.

To byl základ akcí, kterými takoví „vůdci Evropy“ ospravedlňovali svou neochotu jít do konfrontace s Kremlem.

Nechtěli pomoci Ukrajině, protože se báli, že by vyvolali nespokojenost s nedostatečností Kremlu. Výsledek jejich „zdrženlivé politiky“ pozoroval celý svět 10. října.

Na rozdíl od politiků ale běžní občané zemí celého světa přestali tolerovat a začali se scházet na shromáždění na podporu Ukrajiny.

Svědkem takových akcí se navíc stala nejen Evropa, ale i americký kontinent. Konkrétně se v Kalifornii konalo shromáždění na podporu ukrajinského lidu, na kterém se sešly tisíce starostlivých lidí ve Spojených státech.

Británie, Rakousko, Francie, Polsko, pobaltské země – Evropa protestuje proti ruské genocidě na Ukrajině.

Akce proti ruskému teroru proběhla také v hlavním městě České republiky Praze. Lidé, kteří se v pondělí sešli na Václavském náměstí, drželi v rukou plakáty s názvy měst, která byla vystavena tvrdým útokům ruských raket a letadel.

  Ukrajina obdržela od Německa první systém IRIS-T, uvedl Der Spiegel

Hlavní banner obsahoval požadavek poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany. To je přesně to, co Ukrajinci dnes potřebují, jako vzduch, aby se chránili před unáhlenými nelidi.

 

Tisíce Ukrajinců rozesetých po celém světě vyšly podpořit své krajany na hlavní náměstí slavných měst a shromáždily místní obyvatele, kteří se k nim připojili a požadovali mír.

Na centrálních náměstích světových metropolí vytvořili účastníci jednotný řetězec solidarity a jednoty, což je vidět na záběrech zveřejněných na sociálních sítích a různých mediálních platformách.

Tisíce lidí oblečených do modrých a žlutých vlajek zpívaly ukrajinskou hymnu a vyzývaly svět, aby zastavil teroristickou Ruskou federaci. Plakáty výmluvně nazývaly Moskvu vrahem a Ukrajince národem odvahy a vítězů.

Orientačním momentem byl silný déšť, který zasypal hlavní město Portugalska. Ale ani lisabonský liják nedokázal zabránit pokojnému shromáždění svobodných lidí.

A zdá se, že duch svobody a spravedlnosti, vysílaný z náměstí obyčejnými lidmi, dorazil i k úřadům.

Svědčí o tom i chování Macrona, nejzarytějšího přítele kremelského agresora, od samého počátku ruské invaze na Ukrajinu, který se tomu druhému snažil „poškrábat obličej“.

„Masivní ruské údery na Ukrajinu mění povahu války,“ řekl francouzský prezident, konečně, snad spatřil světlo.

Samozřejmě, že z břehů Seiny je povaha války patrně vnímána jinak, ale pokud i Macron pocítil tu hrůzu, svědčí to o tom, že Evropa dostala rozum a něco udělá.

Spojené státy opět přislíbily poskytnout Ukrajině další systémy protivzdušné obrany. Oznámila to kancelář ukrajinského prezidenta na závěr rozhovoru mezi vůdci Spojených států a Ukrajiny, který se odehrál po teroristickém útoku na Moskvu 10. října.

V důsledku masivního raketového útoku byla poškozena infrastruktura více než 30 osad ukrajinského státu.

Obecně se svět vyslovil pro uznání Ruské federace jako teroristického státu a zrušení omezení dodávek zbraní Ukrajině.

  Putin: Rusko vyčlení na rozvoj ovládnutých území na Ukrajině biliony rublů

Teď už záleží na maličkosti – aby se tato touha vtělila do skutečných dokumentů a skutečných kroků.

Pravděpodobně to Kreml může považovat za malé vítězství velmoci, která má „druhou armádu světa“. Pravda, zatím mají jen ji.

Jedna věc je jasná – mír s Ukrajinou, a ta přežije, bránit právě tento mír, což zase pomůže Ukrajincům v jejich boji za svobodu a nezávislost, za světový mír.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com