Do protestů v Íránu se zapojují i další skupiny obyvatel. Nemusí už jít jen o práva žen

Už téměř dvě stovky obětí si vyžádaly brutální zásahy ozbrojených složek proti demonstrantům v Íránu. Zatímco režim se usilovně snaží protivládní protesty ukončit, k ženám a studentům by se mohli přidat i zaměstnanci klíčového sektoru íránské ekonomiky: pracovníci ropných rafinérií. Právě jejich stávka v kombinaci s masovými protesty v roce 1979 dovedla islámskou revoluci k vítězství. Jejím symbolem se tehdy stal hidžáb, který si po 43 letech tisíce žen sundavají.

Na protest se zavírají i obchody, stávkou hrozí pracovníci pro ekonomiku klíčového petrochemického průmyslu a umělci barví vodu v teheránských kašnách do ruda. Pokračují tak protesty, které propukly v polovině září, kdy zemřela 22letá Íránka kurdského původu Mahsá Amíníová. Mladou ženu v Teheránu zatkla mravnostní policie kvůli porušení pravidel oblékání. Podle policie utrpěla v policejní vazbě infarkt, podle její rodiny a dalších zdrojů zemřela na následky policejní brutality.

Teherán z podněcování protestů obvinil Spojené státy a Izrael. „Říkám jasně, že tyto nepokoje byly započaty Amerikou a uzurpátorským a falešným sionistickým režimem,“ řekl duchovní vůdce Íránu Sajjid Alí Chameneí.

Břetislav Tureček, který na Metropolitní univerzitě v Praze vede Centrum pro studium Blízkého východu, v Horizontu ČT24 řekl, že v minulosti při podobných protestech šlo o ekonomická témata. Nyní však jde o téma kulturní, tedy o zahalování. V tom není Írán rozhodně jednotný.

S tím, jak se však k protestům připojují další skupiny obyvatel, už nejde jen o lidská práva žen, ale třeba o neblahou místní ekonomickou situaci nebo třeba o aspirace různých etnických skupin. Tomu nasvědčuji protesty i v některých konzervativních částech země.

Zkracující se doba mezi různými protesty může svědčit o tom, že nová média či možnost organizovat se už jsou nad schopnostmi teokratického režimu tyto projevy potlačovat. Nebo potlačovat informování o nich. „Každopádně bych byl velmi opatrný z toho usuzovat, že režim je na kolenou, že se blíží jeho pád. Musí se vzít i v úvahu, že se lidé v Íránu bojí násilných střetů,“ zdůraznil analytik.

  STAN chce potvrzení, zda Zeman v kauze Vrbětice vyzradil tajné informace

Slovní protesty proti prezidentovi

V nedávných dnech pak například studentky na univerzitě v Teheránu verbálně napadly prezidenta Ebráhíma Raísího. Íránský prezident nebyl jediný, komu se studentky postavily. Podobně ke slovu nepustily představitele polovojenských jednotek Basídž, které při protestech zasahují.

Raísí přišel u příležitosti zahájení vysokoškolského semestru na teheránskou univerzitu Az-Zahra. Zarecitoval tam báseň, která buřiče přirovnává k mouchám. Tvrdil, že si organizátoři protestů mylně mysleli, že mohou univerzity zneužít. „Naši studenti a profesoři jsou ostražití a nedovolí nepříteli, aby dosáhl svých cílů,“ řekl.

Na sociálních sítích se pak objevilo video, na němž univerzitní studentky při prezidentově návštěvě volají „Raísí, zmiz“ a také „Zmizte, mulláhové“.

Sankce na mravnostní policii

Británie nyní uvalila sankce na íránskou mravnostní policii a obvinila ji z toho, že využívá výhrůžky, vazbu a násilí, aby kontrolovala, jak Íránky chodí oblečené a jak se chovají na veřejnosti.

„Tyto sankce vysílají jasný vzkaz íránským úřadům – poženeme vás k odpovědnosti za vaše represe vůči ženám a dívkám a za šokující násilí, které pácháte na vlastním lidu,“ uvedl britský ministr zahraničí James Cleverly.

Sankce proti íránské mravnostní policii přijaly i další země, včetně Spojených států a Kanady. O sankcích by měly v nejbližší době jednat i státy Evropské unie.

Útok hackerů na televizi

Íránskou státní televizi v sobotu večer zřejmě napadli hackeři, kteří přerušili vysílání zpravodajství, aby vyjádřili protest proti vůdci země. Zpravodajství bylo kolem 18:00 místního času přerušeno záběry, na kterých byl mimo jiné nejvyšší představitel Íránu s terčem na hlavě, fotografie Amíníové a tří dalších žen zabitých při protestech.

Na jednom z popisků bylo „přidejte se k nám a povstaňte“, na jiném pak „krev našich mladých kape z vašich rukou“. Skupina, která narušila vysílání, se nazvala Alího spravedlnost. Televize však krátce po narušení vysílání vypnula.

  ČR poskytla válečným uprchlíkům humanitární dávky za 16,33 mld Kč

Podobné projevy proti ajatolláhovi Alímu Chameneímu, který má v zemi téměř úplnou moc, jsou historicky vzácné. Smrt Amíníové však vyvolala otevřený nesouhlas.

K demonstrujícím se připojují i školáci. Úřady v kurdských provinciích na severu země nechaly zavřít všechny základní a střední školy, což je podle listu The Guardian známka toho, že si stát uvědomuje rozsah protestních akcí. K některým školám přijely dodávkové vozy bez poznávacích značek a policisté zatýkali žáky. Ministr školství Mohammad Mahdí Kázem řekl, že žádný žák ani student nebyl ze škol vyloučen. Úřady pouze kontaktovaly rodiče těch, kteří se připojili k protestům.

Zdroj: CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com