Americký web spojil únos Čechů v Libanonu a Vrbětice, oboje přičítá GRU

neovlivni.cz

Americký bezpečnostní web dal do souvislosti výbuch skladu ve Vrběticích v roce 2014 a únos pěti Čechů v Libanonu v roce 2015. Server OpsLens, za kterým stojí exčlenové CIA a diplomaté, tvrdí, že obě akce provedla ruská tajná služba GRU. Za jejího spolupracovníka označil libanonského agenta Alího Fajáda, důležitou postavu v kauze únosu.

Pětice Čechů zmizela v Libanonu v červenci 2015. Byli to novináři Pavel Kofroň a Miroslav Dobeš, advokát Jan Švarc překladatel Adam Homsi a také příslušník Vojenského zpravodajství Martin Psík.

Po jejich návratu počátkem února 2016 tehdejší ministr obrany Martin Stropnický médiím potvrdil, že podmínkou jejich propuštění bylo to, aby Česko nevydalo Alího Fajáda do USA. V dubnu 2014 totiž Fajáda zadrželi v Praze čeští policisté.

Web OpsLens nyní uvedl, že Fajád spolupracoval s ruskou zpravodajskou službou GRU a únos měli naplánovat Rusové. Ze stejného důvodu, aby agent Fajád nepadl do rukou Američanů a při výslechu nevyzradil důležité informace.

Autorka textu Shelly Mateerová, podle svého profilu na webu bývalá pracovnice americké tajné služby CIA, píše o „neuvěřitelném plánu GRU zahrnujícím únos v Libanonu“. Oficiálně se přitom okolnosti zmizení Čechů nepodařilo nikdy zcela vyjasnit. Podle policie únos souvisel s Fajádem, kvůli nedostatku důkazů však případ odložila.

Redakce portálu Neovlivní.cz Mateerovou kontaktovala, tvrzení totiž přichází v době, kdy stále ještě rezonuje vrbětická kauza. Podle českých zpravodajců za ní stojí právě GRU. Autorka však konkrétní důkazy o spolupráci Fajáda s Rusy nepředložila. „Na téma Fajád chystáme další články,“ sdělila pouze.

Ačkoliv se spekulovalo o spolupráci Fajáda s tajnými službami několika zemí, Rusko mezi nimi dosud nefigurovalo. Spojení s Vrběticemi nicméně nabízí jeho napojení na Ukrajinu. „Fajád podle našich informací pro část svých zbrojních obchodů, které se odehrávaly přes území Ukrajiny, využíval právě vrbětické muniční sklady,“ uvedl portál Neovlivní.

  České letectvo pomůže s ochranou slovenského nebe do konce roku 2023

Přes nedostatek důkazů o spojení Alího Fajáda a Rusů se o něm v minulosti objevovaly různé náznaky. Podle Neovlivních například zprostředkoval obří zbrojní obchod mezi Ruskem a Irákem v roce 2012. OpsLens nyní píše, že spojení GRU s únosem v Libanonu prošetří americké bezpečnostní složky.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com