Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.

„Češi mají nejraději jižní Čechy, jižní Moravu, popřípadě Liberecký kraj hlavně kvůli Krkonoším. A tradičně jako první na ránu přijdou kempy, penziony, které jsou první obsazené. Vícehvězdičkové hotely přicházejí až poslední v řadě,“ podotýká ředitel CzechTourism Jan Herget.

Levnější ubytování vyhledávají Češi hlavně kvůli vysoké inflaci. Někteří i zkracují dobu pobytu. Ti, kteří vyrazí po Česku, hledají spíš aktivnější dovolenou, například do Harrachova jezdí lidé za horskou turistikou. Místní hotely a penziony mají na léto většinu míst obsazených. I oni si ale všímají, že Češi pobyty zkracují a nechtějí příliš utrácet ani za jídlo.

Lidé jezdí na kratší dobu

„Procento delších pobytů je poměrně malé, spíš lidé jezdí na kratší dobu. Je znát, že šetří, ty tržby v restauraci jdou dolů,“ podotýká provozovatel hotelu a restaurace v Harrachově Jan Vorlíček.

Podobné jako na horách je to i u vody. Například kemp v Pasohlávkách je obsazený ze třiceti procent a i tam si turisté rezervují spíše kratší pobyty. „Kdysi bývaly standardní týdenní pobyty, současný průměrný pobyt je 2,5 dne, takže klienti zůstávají zhruba dvě nebo tři noci,“ dodává jednatel kempu Tomáš Ingr.

Jednorázový nápor turistů čeká v létě i festivalová města. Na konci tohoto týdne začíná například Filmový festival v Karlových Varech. Město navštíví podle odhadu organizátorů zhruba 300 tisíc lidí. Pro představu – v Karlových Varech žije pouhých padesát tisíc obyvatel.

  Letiště Praha loni vykázalo čistý zisk 283 milionů

Sehnat ubytování hlavně na začátek festivalu je tak už teď obtížné. I tam návštěvníci jedou zpravidla na prodloužený víkend. „Po těch deseti dnech se to ale velmi rapidně změní a najede zpátky lázeňská klientela a rodiny s dětmi,“ podotýká ředitel infocentra města Josef Dlohoš.

O poznání klidněji je ve Velkém Březně. I když na místní zámek jezdí turistů stále víc, pořád jich podle kastelána není dost. „Vždycky by to mohlo být lepší, ale řekl bych, že jsme vesnický zámek a chtěli bychom jím zůstat, tedy jsme taková třešinka na dortu, kde se člověk nemusí bát, že potká horu turistů,“ dodává kastelán zámku Miloš Musil.

Loni se v Česku ubytovalo bezmála 19,5 milionu turistů, přičemž většina z nich byli Češi – přes 12 milionů. Zbylých více než sedm milionů tvořili zahraniční turisté. A turisté v tuzemských hotelech, penzionech nebo kempech zůstali v průměru necelé tři noci. Mezi nejnavštěvovanější místa patří lanová dráha na Petřín, Pražský hrad a Zoologická zahrada hlavního města Prahy.

Z hradů a zámků si kromě Pražského hradu turisté nejčastěji vybírají hrad Špilberk, Státní zámek Lednice, Státní hrad a zámek v Českém Krumlově a Státní zámek v Hluboké nad Vltavou.

Dovolené Čechů v zahraničí

Více než polovina z těch českých občanů, kteří plánují letní dovolenou, se chystá do zahraničí. Mezi nejpopulárnější destinace patří letos Slovensko, Chorvatsko, Itálie nebo Řecko.

Zájezdů prodávaných na poslední chvíli v porovnání s dobou před pandemií ubylo. Cestovní kanceláře se shodují, že výraznější slevy už u takových dovolených očekávat nelze. Letos půjdou ceny dolů nejčastěji až o pětinu. Roste počet také těch, kteří si dovolenou vybírají na internetu.

„Aktuálně nám každý den na stránky přijdou vyšší desetitisíce zákazníků. V porovnání s březnem je to dvakrát až dvaapůlkrát tolik,“ dodává Petr Šatný z CK Alexandria.

  Den v byznysu. Vzkaz od guvernéra Rusnoka: Vydržte do roku 2022

Zájezdy last minute jsou téměř vyprodané

Zájezdy typu last minute jsou už skoro vyprodané. Navíc zatímco před pandemií jejich ceny klesaly až o polovinu, teď jsou slevy daleko nižší. „Řekl bych, že u některých zájezdů se ta cena může snížit o deset, patnáct, dvacet procent. Začátek července, to je termín, který je hodně žádaný, tam s last minute zájezdy moc počítat nejde,“ uvádí mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Problematické je sehnat i samotné letenky do oblíbených prázdninových destinací. „První červencový termín je na přímých linkách téměř vyprodán, i když se dají najít místa za vyšší cenu. Největší zájem je o Barcelonu a na Krétu,“ uvádí obchodní ředitel portálu Letuška Josef Trejbal.

Hotely a penziony blízko moře se v Řecku na červenec nyní už téměř nedají sehnat. Zájem ale není jen o ostrovy. I hoteliéři na pevnině mají nezvyklé množství rezervací. Potvrzuje to i majitel tamní cestovní kanceláře z Olympské riviéry.

„Kapacity jsou zhruba z devadesáti procent vytížené – dají se sehnat pokoje, ale samozřejmě ta cena nyní je daleko dražší,“ uvádí Panajotis Margaritopoulos.

V Chorvatsku jsou rezervace ještě možné

A zatímco Řecko, Bulharsko nebo Turecko má na začátku prázdnin jen minimum volných pokojů, v Chorvatsku jsou rezervace v některých lokalitách ještě možné – a to především v soukromí. I tady ale platí, že je dobré si ubytování zamluvit dopředu.

„Pokud chce jet někdo na blind, tak bych doporučoval spíše jih Chorvatska, protože ten sever už je plný. Ceny v Chorvatsku u ubytování v soukromí letos stouply zhruba o dvacet procent,“ dodává také Ivo Heger z portálu eJadran.cz

Nejlevnější podle analytiků stále zůstává dovolená vlastní dopravou nebo autobusem. Týdenní pobyt pro čtyřčlennou rodinu v kempu stojí nejméně peněz v Bulharsku. Jen o něco víc Češi zaplatí za stejný typ ubytování v Chorvatsku, Polsku a Itálii.

  Ekonomika v příštím roce zpomalí, inflace se začne postupně snižovat

Zdroj: CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com