AstraZeneca po kritice z USA upravila výsledky studie, účinnost snížila na 76 procent

Vakcína proti covidu-19 společnosti AstraZeneca má účinnost 76 procent, uvedla firma v nové analýze klinické studie z USA a dalších zemí na americkém kontinentu. To je o tři procenta méně, než britsko-švédská společnost uvedla na začátku tohoto týdne, připomněla agentura Reuters. Za zřejmě zastaralá a neúplná data AstraZeneku následně kritizovala odborná komise, která v USA dohlíží na testy.

Průběžné výsledky rozsáhlé studie z USA, Peru a Chile AstraZeneca zveřejnila v pondělí. Vakcína vyvinutá ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou podle nich měla 79procentní účinnost při předcházení symptomatickému průběhu covidu-19.

Výsledky však s odvoláním na nezávislé experty kritizoval americký Národní institut pro alergie a infekční nemoci (NIAID). AstraZeneca do nich podle odborníků zahrnula zastaralé informace z testů, které mohly poskytnout neúplný pohled na data týkající se účinnosti. NIAID společnost vyzval, aby data znovu vyhodnotila.

Nové výpočty účinnosti vakcíny vycházejí ze 190 případů covidu-19, které se projevily při klinické studii zahrnující 32 000 dobrovolníků, píše agentura AP. To je o 49 nakažených více, než kolik AstraZeneca zahrnula do pondělních výsledků. Společnost také v revizi zopakovala, že její vakcína zabírá ze 100 procent proti těžkým či smrtelným formám covidu-19 a nepřináší zvýšené riziko tvorby krevních sraženin.

„Účinnost vakcíny proti těžkému průběhu nemoci, včetně úmrtí, přípravek AstraZeneky staví na stejnou úroveň jako jiné vakcíny,“ komentoval výsledky William Schaffner, odborník na infekční nemoci z univerzity v texaském Nashvillu.

Revize účinnosti může AstraZenece ve Spojených státech pomoci získat nouzové povolení k použití a rozptýlit pochybnosti o její očkovací látce, uvádějí odborníci. Kvůli obavám z vážných vedlejších účinků přestalo látkou očkovat několik evropských států, Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) pak nicméně oznámila, že látku považuje za bezpečnou, načež se očkování znovu rozběhlo. Schválení od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) chce AstraZeneca dosáhnout v následujících týdnech.

  Evropané chtějí lepší ochranu klimatu, nechtějí ale měnit životní styl

Klinická studie v Americe pokračuje, upozorňuje AP, takže je možné, že se projeví další případy covidu-19. AstraZeneca upozornila, že zkoumá dalších 14 možných infekcí, což by mohlo vést ke změně dosavadních dat.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com