Motorkářský klub Noční vlci vyrazil z Moskvy na spanilou jízdu do Berlína

Ruský motorkářský klub Noční vlci, který má úzké vazby na ruského prezidenta Vladimira Putina, vyrazil na „vlasteneckou“ spanilou jízdu z Moskvy do Berlína. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na svého zpravodaje na místě. Do německé metropole chtějí motorkáři vybavení symboly na podporu války na Ukrajině dojet 9. května. V Rusku se tento den slaví jako Den vítězství a připomínka porážky nacistického Německa.

Od loňského léta jsou Noční vlci kvůli podpoře války na Ukrajině na sankčním seznamu Evropské unie. Na tom je od roku 2014 kvůli schvalování anexe ukrajinského Krymu Ruskem i jejich vůdce Alexander Zaldostanov, který se označuje za Putinova přítele a dnes stanul v čele spanilé jízdy.

Kolona motorek vyrazila z jižního okraje Moskvy, kde mají Noční vlci své sídlo. Někteří motorkáři na své stroje nalepili písmeno Z, které je symbolem ruské invaze na Ukrajinu, která začala loni v únoru. Objevilo se také několik ruských a sovětských vlajek.

Podle pořadatelů motorkáři 1. května dorazí do Volgorodu, dříve nazývaného Stalingrad, kde došlo ke krvavým bojům během druhé světové války. Po bitvě u Stalingradu získali Sověti a jejich spojenci převahu nad Němci.

Další zastávkou Nočních vlků má být Doněck na Donbase na východě Ukrajiny, kde zuří tvrdé boje. Motorkáři tam plánují rozdávat humanitární pomoc místním obyvatelům a ruským vojákům.

„Obyvatelé Donbasu a my jsme stejný národ,“ řekl AFP 34letý dělník Arťjom, který se účastní jízdy.

V květnu 2019 se členové kontroverzního ruského motorkářského klubu Noční vlci na své cestě do Berlína zastavili na Olšanských hřbitovech v Praze, aby uctili památku ruských vojáků padlých za druhé světové války.

Noční vlci už několik let pořádají jízdy Evropou do Berlína u příležitosti výročí konce druhé světové války. Některé země tyto výpravy považují za provokaci a hodnotí je jako bezpečnostní riziko. V minulosti jim vstup zakázalo například Polsko, Bosna nebo Gruzie.

  Ruský imperialismus ohrožuje bezpečnost Česka, řekl v rozhovoru Lipavský

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com