Sanitky s pěti pacienty ze Zlínského kraje dorazily do Motola

Sanitky s pěti pacienty s koronavirem, kteří jsou ve vážném stavu na plicní ventilaci, dorazily hodinu po poledni do pražské Fakultní nemocnice v Motole. Podle zpravodaje ČTK na místě je ihned po příjezdu začali zdravotníci převážet na jednotku intenzivní péče. Všichni pacienti jsou v umělém spánku. Sanitní vozy v doprovodu policie vyrazily dopoledne ze Zlínského kraje, jeden ze Zlína, dva z Uherského Hradiště a dva z Kroměříže. Tamní nemocnice jsou na hraně kapacitních možností.

Převoz pěti pacientů napojených na plicní ventilaci najednou je výjimečná a medicínsky i logisticky náročná akce. Pražská záchranná služba po příjezdu sanitek k Praze žádala na twitteru řidiče o ohleduplnost a umožnění hladkého průjezdu hlavním městem.

Pět pacientů bylo po celou dobu jízdy napojeno na plicní ventilaci, jde o čtyři muže a jednu ženu ve věku 44 až 64 let. V každé sanitce byl lékař. „V doprovodném voze bude náhradní materiál, také kyslíkové bomby, kdyby nastala nějaká nečekaná situace nebo se vozy třeba dostaly do kolony,“ řekl ráno ČTK mluvčí krajských nemocnic na Zlínsku Egon Havrlant.

Nemocnice ve Zlínském kraji jsou na hraně kapacitních možností, ve čtvrtek v nich bylo již 482 covid pozitivních pacientů. Intenzivní péči potřebuje přes 100 pacientů s covidem i jinými diagnózami, zbývající kapacity jsou již omezené. Nemocnice proto začaly na konci minulého týdne s přesuny covidových pacientů do nemocnic v jiných krajích, do čtvrtka dosud přeložily na standardní lůžka 27 pacientů, dnes poprvé vezou pacienty do pražské nemocnice, navíc ve vážném stavu.

Autor: ČTK

  Poslanci pozastavili debatu o obranné smlouvě s USA, pokračovat budou ve středu odpoledne

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com