Ukrajina pokračuje ve své ofenzivě na severovýchodě, potvrdili Britové

Ukrajinská armáda pokračuje v protiofenzivě na severovýchodě své země, zatímco ruské síly vytvořily obrannou linii mezi řekou Oskil a městem Svatove. Potvrdilo to dnes britské ministerstvo obrany v pravidelné zprávě, která se opírá o zjištění zpravodajských služeb.

„Rusko pravděpodobně považuje udržení kontroly nad touto zónou za důležité, protože jí prochází jedna z mála hlavních tras pro doplňování zásob, které Rusko stále kontroluje ze své Belgorodské oblasti,“ uvedlo britské ministerstvo na twitteru.

„Rusko se pravděpodobně pokusí v této oblasti tvrdošíjně bránit, ale není jasné, zda síly na ruské frontové linii mají dostatečné rezervy nebo odpovídající morálku, aby odolaly dalšímu soustředěnému ukrajinskému útoku,“ dodalo ministerstvo,

Americký Institut pro studium války (ISW) varuje, že ruské síly by mohly ode dneška do úterý na dočasně okupovaných územích provádět útoky pod falešnou vlajkou.

ISW se rovněž vrací k objevení hrobů s více než 440 těly v osvobozeném městě Izjum v Charkovské oblasti. Podle ústavu to potvrzuje jeho dřívější předpoklady, že zvěrstva ve městě Buča nedaleko Kyjeva jsou typická pro zločiny, které se dějí za ruské války v dočasně okupovaných oblastech.

K hrůznému nálezu se v pátek několikrát vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V pravidelném večerním projevu v té souvislosti vyzval k potrestání Moskvy za válečné zločiny. Svět podle něj nesmí přihlížet, jak „teroristický stát“ Rusko zabíjí a mučí. Rusko podle něj musí být trestáno ještě tvrdšími sankcemi.

„Už existují jasné důkazy pro mučení, ponižující zacházení s lidmi. Kromě toho existují důkazy, že ruští vojáci, jejichž pozice nebyly daleko od tohoto místa, jen tak pro zábavu stříleli na pohřbené,“ řekl prezident. Ocenil přitom, že OSN chce poslat experty, kteří mají zdokumentovat zločiny „ruských teroristů“.

  Maďarsko bude blokovat jednání s Ukrajinou o vstupu do EU. Výhrady má i Polsko

Zároveň Zelenskyj znovu zopakoval výzvu k zákazu cestování Rusů do EU a odchodu západních firem z Ruska. „Když se nějaký stát vydá cestou teroru, je povinností firmy se sebeúctou se od takového státu distancovat,“ zdůraznil Zelenskyj.

Šéf vyhnané okupační správy Charkovské oblasti Vitalij Gančev podle svého mluvčího naopak obvinil Ukrajince, že zvěrstva v Izjumu zinscenovali, a uvítal, že pozorovatelé OSN se vydají do města, „aby se pokusili zjistit trochu více o tom, co se mohlo stát“.

Generální štáb ukrajinské armády v dnešní aktualizované bilanci ruských ztrát uvedl, že Rusko od začátku invaze 24. února přišlo o 54.250 vojáků, 2202 tanků, 4701 obrněných bojových vozidel, 3571 dalších vozidel a cisteren, 1306 dělostřeleckých systémů, 312 salvových raketometů, 168 systémů protivzdušné obrany, 251 letounů, 216 vrtulníků, 911 dronů a 15 lodí a člunů. Informace nelze nezávisle ověřit.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com