Izjum osvobozen, svět šokoval nález hromadných hrobů

Situace na Ukrajině je stále vyostřená. Svět nyní šokoval nález hrobů v Izjumu. Co se na místě stalo a jaké následky budou z této události vyvozeny?

Rusové v Izjumu své oběti mučili

Vleklá rusko-ukrajinská krize vyvrcholila ve čtvrtek 24. února, kdy v ranních hodinách zahájila pod hlavičkou „speciální vojenské operace“ ruská armáda invazi na území Ukrajiny.

Během několika měsíců byla Evropa svědkem nejvýraznějšího konfliktu na svém území od propuknutí druhé světové války. Konflikt doprovázejí nejen poškození vojenské techniky, ale i škody na infrastruktuře a oslabení ekonomiky. A především pak ztráty na životech.

Dokazuje to i nález na severovýchodě Ukrajiny ve městě Izjum, které se nachází na severovýchodě země v Charkovské oblasti. Toto území se ukrajinským silám v nedělí 11. září podařilo opět dostat pod svou kontrolu.

To pro Rusko značí mimořádně špatný vývoj situace. Izjum totiž armádě sloužil coby klíčová základna a zároveň zásobovací trasa pro jednotky na východě Ukrajiny. Izjum se osvobození dočkal společně s téměř celou Charkovskou oblastí. Úspěch ukrajinské protiofenzivy však má hořkou příchuť. V lese na izjumském předměstí byly objeveny provizorní hroby.

V nich byly nalezeny mimo ostatky ukrajinských vojáků. Oběti měly svázané ruce a patrná zranění způsobená ranami zblízka. Objevena byla i těla civilistů, jak oficiálně uvedla ukrajinská policie. Podle dalších zpráv pochází pak většina lidí právě z řad civilního obyvatelstva. Na většině exhumovaných ostatků jsou přítomny stopy mučení.

Pohřebiště v Izjumu odhalilo na 450 hrobů

Celkem pohřebiště v Izjumu odhalilo zhruba 450 hrobů. Informoval o tom vládní zmocněnec pro pohřešované osoby Oleh Kotenko. Celkový počet mrtvých podle něj zatím znám není. Stejně tak zatím pracuje ukrajinská strana na jejich identifikaci.

Mrtví zemřeli v důsledku zastřelení, ostřelování či výbuchů min. Uvedla to televize Sky News s odvoláním na prohlášení Serhije Bolvinova, hlavního policejního vyšetřovatele Charkovské oblasti.

  Vražda Ázerbájdžánce v Ruské federaci, může se situace opakovat jako v USA s Georgem Floydem?

Tuzemská média šokovaně informovala o dění v Izjumu jako o „genocidě“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přirovnal Izjum k masakrům v Buči nebo Mariupolu a hovořil také o tom, že dostupné důkazy svědčí o válečných zločinech. Rusko ve svém prohlášení označil za „teroristický stát“, jehož jednání svět nesmí pouze přihlížet. Sáhnout by měl k tvrdším sankcím.

Na místo se rovněž chystají zástupci OSN v podobě takzvané monitorovací mise. Ti by měli napomoci objasnit, co přesně se v Izjumu stalo.

Autentická svědectví o prožitých traumatech zároveň přinesli i někteří přeživší, jež byli v minulém týdnu osvobození po více než půl roku trvající ruské okupaci. Podle CNN zažívají obyvatelé Izjumu především úlevu, byť strach z ruských okupantů je v ulicích stále téměř hmatatelný.

Ačkoli město je stále kvůli absenci telefonního signálu i odpojení od internetu v informačním vakuu, zvolna se začíná podle aktuálních svědectví probouzet k životu. Město by se tak časem mělo vrátit k normálnímu fungování.

Svět je šokován masakrem v Izjumu

Český ministr zahraničí Jan Lipavský chování Rusů ostře odsudil. Podobné jednání je podle jeho vyjádření „nemyslitelné“ a „odporné. Zároveň vyzval na svém Twitteru k ustanovení tribunálu, který by měl válečné zločiny potrestat.

Kromě Česka se k odsouzení ruské agrese připojili i představitelé dalších států. K situaci se vyjádřil i mluvčí národní bezpečnosti Bílého domu. John Kirby označil ruské jednání za „hrozivé, odporné a zvrácené“.

Francouzský prezident Emmanuel Macron sdělil, že „pachatelé se za své činy budou muset zodpovídat“. „Bez spravedlnosti není míru,“ prohlásil doslova Macron.

K aktuální situaci v Izjumu se vyjádřil rovněž šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell. Zejména politické vedení Ruska, ale každý, kdo je do tohoto případu vtažen, by měl podle něj za porušování mezinárodní a humanitárního práva na Ukrajině nést následky.

  Pomoc při obnově, výroba zbraní a konzulát v Dněpru: čeští a slovenští prezidenti přislíbili podporu Ukrajině

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com