Dopadne Ukrajina stejně jako Izrael? Není to vyloučeno.

V souvislosti se válkou na Ukrajině se vyrojila celá řada spekulací, kdy by mohla přibližně skončit a jakým způsobem. Jednou z možností je i to, že se Ukrajina z války v nejbližších desetiletích vůbec nevymaní a prakticky navždy se tak stane frontovým státem, v němž budou neustále zuřit nějaké válečné konflikty. Mnoho lidí tedy začíná mít obavy z toho, že Ukrajina půjde ve stopách státu, který je právě tímto nekončícím stavem “proslulý”, a stane se z ní pomyslný druhý evropský Izrael.

Dokonce je možné, že i po uzavření míru či dohody mezi Ukrajinou a Ruskem bude stále Ukrajina frontovým státem, neboť se konflikt akorát opět přesune výhradně na území, které si nárokují oba státy (např. Krym) a logicky tedy nebude součástí mírové dohody. Mírové příměří je nicméně zatím v nedohlednu, tudíž se dá očekávat, že po další měsíce bude válka na Ukrajině nadále pokračovat.

Zatím není vůbec zřejmé, který ze států má navrch 

Celé situaci neprospívá ani skutečnost, že žádný z účastníků tohoto konfliktu nemá jasnou převahu a takzvaně každý chvilku tahá pilku. Zatímco na začátku války ruská armáda postupovala mílovými kroky, tak v současnosti je situace taková, že naopak ukrajinská armáda tlačí tu ruskou zpátky ke svému území. Pokud bychom tedy brali současný stav, tak vše směřuje k patovému výsledku, což opět zesiluje obavy o budoucnost na Ukrajině, co se týče míru a bezpečnosti.

Aktuálně se jeví nepravděpodobné, že by Rusko bylo schopno zabrat Ukrajině větší část země, avšak ještě nepravděpodobněji se jeví situace, že by ukrajinská armáda vtrhla až do Moskvy. V rovině utopie je rovněž možnost toho, že by se Rusko samo vzdalo. Zkrátka jedná se o pat jak z učebnice, díky němuž se konflikt na Ukrajině může protáhnout do opravdu dlouhého časového horizontu.

  Zajatí vojáci jako lakmusový papírek civilizace Ruské federace

Dana Markova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com