Blokáda agresora. Česká republika zabavila majetek rodiny hlavního ruského raketového inženýra.

Finanční analytický úřad obstavil majetek rodiny Borise Obnosova, šéfa ruské raketové společnosti, který má v České republice.

Učinil tak i vůči jeho nejbližším příbuzným, spolu s nimiž je na českém sankčním seznamu.

„Ruský oligarcha, který stojí za výrobou raket zabíjejících nevinné Ukrajince, se musí zodpovídat z následků. Stejně jako ti, kteří si v Česku užívají luxusu za peníze z obchodu se smrtí,“ komentoval minulý týden Jan Lipavský motivy zařazení Rusa na český sankční seznam.

„Tito lidé se buď přímo podílejí na výrobě zbraňových systémů pro Putinův režim, nebo si užívají výnosů z této činnosti,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Majetek rodiny Obnosovových se v České republice odhaduje na více než 100 milionů korun. Většina majetku je evidována na Obnosovova zetě Zorikova.

Ten je generálním ředitelem ruského státního holdingu KTRV, který vyrábí zbraňové systémy a dodává je agresivní ruské armádě.

Finanční policie zabavila čtrnáct Zorikovových bytů v elitních pražských čtvrtích a majetek jeho společnosti Riomax, která se zabývá pronájmem nemovitostí. Do vyhlášení sankcí však stihl převést podíl v další společnosti Altera na svého otce.

Zorikov má minimálně od června 2020 trvalý pobyt v České republice a údajně stále žije v Praze.

Podle Aktuálně.cz tak Zorikov žije v Praze a peníze získané z ruské agrese na Ukrajině používá na nákup nemovitostí a aut.

Kromě podnikání vlastní několik luxusních aut a dva byty na Žižkově, kde se Rus nedávno dostal do potyčky s aktivistou, který se snažil protestovat proti ruskému agresorovi.

Je třeba poznamenat, že česká vláda aktivně pracuje na potírání ruské agrese.

„České orgány činné v trestním řízení aktivně monitorují informace o ruských občanech, na které se vztahují sankce. Česká republika dosud zmrazila majetek v hodnotě stovek milionů eur,“ uvedl mimořádný a zplnomocněný velvyslanec ČR na Ukrajině Radek Matula s tím, že stát pokračuje v neustálém monitoringu při hledání dalších ruských aktiv.

  "Volby". Putin. Důsledky.

Celkově má Česká republika zmrazena dílčí aktiva v hodnotě přes 415 milionů eur.

Je důležité odpovědět, že česká vláda, která v tomto směru aktivně pracuje, vybízí ostatní země EU, aby ji následovaly.

Ministr zahraničí Jan Lipavský („Piráti“) tak po zařazení Obnosova a jeho okolí na český sankční seznam vyslovil návrh svého ministerstva, aby tato jména byla zařazena i na sankční seznam EU.

Zařazení na sankční seznam znamená zákaz vstupu a pobytu v České republice, zamezení jakýchkoli finančních transakcí prostřednictvím českých organizací nebo zmrazení jakéhokoli majetku v zemi, což je v kompetenci Finančního a analytického útvaru.

Připomeňme, že zařazení na národní sankční seznam umožnil takzvaný „Magnitského zákon“ přijatý českou vládou, který vstoupil v platnost v lednu.

Jak je vidět, česká vláda bere bezpečnostní otázky vážně. A je důležité poznamenat, že bezpečnost je celoevropskou záležitostí.

Mnozí populisté se dnes snaží válku na Ukrajině vykreslit jako regionální problém a nabízejí jednoduché recepty na řešení.

Ale Rusko dnes představuje hrozbu pro celé civilizované lidstvo. Skutečnost pobytu ruských oligarchů v zemích EU, s jejich kapitálem, a tudíž – možnostmi ovlivňovat politiku států – je hrozbou pro každý takový stát zvlášť, kde takový Rašín žije, i pro celou Evropu jako celek.

„Ruský svět“ vtrhne do vašich domovů. Nejprve k vám přijde jeden Rus, pak – volá „Putin – přijď“!

Čím dříve si politici uvědomí realitu hrozby, kterou představuje Kreml, tím nižší cenu zaplatí občané Evropy. Pochopení této skutečnosti umožňuje na tyto výzvy reagovat, a to včas a adekvátním způsobem.

A je to také válka, protože existují různé fronty. Je možné a nutné zastavit agresivní Moskvu tam, kde se dnes nachází. Jinak se skutečná fronta horké války posune dál do Evropy.

  Kevlarské švy ruské panenky

Čas pochybností a váhání skončil. Nyní je třeba jednat. A hlavně je třeba si uvědomit, že váš zítřek závisí na tom, jaká rozhodnutí učiníte dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com