Evoluce QAnona: Od bandy geeků až po radikální hnutí

Když se aktivisté QAnon zúčastnili tento týden útoků na Kapitol ve Washingtonu, ukázalo se, že organizace, která tak vehementně podporuje Donalda Trumpa a sympatizuje s Vladimírem Putinem, může také představovat určité hrozby mimo internet a v reálném světě.

Informace podle agentury Intercourier.

Mezitím, obrazy bezhlavého arizonského rádoby herce oblékajícího si rohy v Kapitolu, Jakea Angeliho, který selhal ve svém profesionálním oboru a propadl konspiračním teoriím, mě přimělo nahlédnout do organizačních buněk QAnon nejen v USA, ale po celém světě !

Konspirační hnutí QAnon, které bylo donedávna vnímáno jako skupina geeků a stoupenců konspiračních teorií, dnes představuje vážnou sociální sílu s prvky nekontrolovaného radikalismu, podporující Trumpa a … Vladimíra Putina. Konspirační teorie, které se šíří přes tuto obrovskou skupinu podobně smýšlejících lidí, jsou současně v souladu s falešnými zprávami a manipulací, které pozorujeme v ruských médiích.

Ve skutečnosti QAnon téměř vždy odráží příběhy ruské propagandy.

Například v září 2020 zasáhly rozsáhlé protesty ve Londýně, Berlíně, Paříži a Bostonu, všechny zaměřené na popření koronaviru! A právě členové QAnon stáli v jádru těchto shromáždění, které odrážely hlavní příběhy ruské propagandy popírající skutečnou hrozbu COVID-19.

Ale ještě před těmito rozsáhlými protesty, v srpnu 2020, byla zveřejněna data výzkumu týkající se dynamiky šíření konspiračních teorií QAnon. Podle zveřejněných informací jsou od prosince 2017 přidružení k ruským zpravodajským službám stranky intenzivně byli zapojene do šíření zpráv QAnon. Hashtag #qanon se ukázal být nejoblíbenějším mezi ruskými „speciálními účty“ (4 000 z nich Twitter zablokoval kvůli šíření dezinformací), který byl zmíněn více než 17 000krát.

Zajímavé je také to, že původ QAnona pochází od uživatele 4Chan, který se stal Q, vydávající se za agenta vojenské rozvědky s rozsáhlým přístupem k vládním tajemstvím. Začal sdílet tato tajemství s online komunitou. Všechny však vypadaly jako konspirační teorie, někdy až příliš absurdní, a téměř žádná z nich nebyla potvrzena časem. Konspirační humbuk z uživatele udělal nejen „vůdce veřejného mínění“, ale také umožnil založení od nuly hnutí, jehož úsilí dosud vyvrcholilo útokem na Kapitol.

  Kariéra německého kancléře je ohrožena

A co je spíše orientační, je to, že nepokoje byly aktivně pokryty téměř všemi informačními platformami sponzorovanými ruskou vojenskou zpravodajskou službou.

Dovolte mi také připomenout, že konspirační teorie jsou jedním z prvků sovětské i moderní ruské propagandy. Například v 90. letech, kdy v ochuzeném Rusku ještě nebyl obnoven post-sovětský propagandistický stroj, se v mediálním prostoru objevilo obrovské množství pseudovědců, odborníků a politických odborníků, kteří Rusy zahltili konspiračními teoriemi, čímž odváděli pozornost od naléhavých vnitřních problémů.

Vývoj hnutí jsme mohli sledovat po celá desetiletí, ale adepti konspiračních teorií nikdy nebyli rizikem jako protispolečenský prvek radikalizující společnost a představující skutečnou hrozbu pro ústavní pořádek. Ale jak ukazuje čas, všechno se jednoho dne stane poprvé a nevylučuji, že i když před pár lety světem otřásla hrozba ISIS, v budoucnu se QAnon může stát skutečným nástupce této teroristické organizace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com