Johnson – konec éry liberalismu aneb kam se bude Evropa ubírat po rezignaci Angličanů.

cas.sk

Britský premiér Boris Johnson oznámil svou rezignaci. Jak poznamenal sám šéf britské vlády, bude i nadále plnit své povinnosti až do jmenování nového šéfa strany a premiéra. Politik podle svých slov chce, aby byl na stranickou konferenci jmenován nový šéf konzervativců.

Johnson vyjádřil lítost nad tím, že neodseděl celé funkční období, a dodal, že se snažil přesvědčit kolegy, aby neměnili vládu. Premiér také označil jeho práci za „nejlepší na světě“ a dodal, že Británie bude nadále podporovat Ukrajinu.

Také dnes vyšlo najevo, že za poslední dva dny opustilo vládu premiéra Velké Británie přes 50 politiků. K dnešnímu dni podali demisi čtyři ministři včetně šéfů ministerstev financí a zdravotnictví a téměř 20 náměstků.

Rezignace v Johnsonově vládě začaly po skandálu se zástupcem hlavního organizátora Konzervativní strany v Dolní sněmovně Chrisem Pincherem. Dvaapadesátiletý politik uspořádal opilou rvačku v elitním londýnském klubu a obtěžoval dva muže.

Později se ukázalo, že Boris Johnson, když byl jmenován do funkce, věděl, že Chris Pincher byl dříve podezřelý z obtěžování.

Boris Johnson vstoupil do britské vlády v roce 2016, kdy byl jmenován do funkce britského ministra zahraničí v novém kabinetu vedeném Theresou Mayovou. Politik byl jedním z hlavních ideologů pro odchod Spojeného království z Evropské unie.

Ale v červenci 2018 Johnson rezignoval na funkci šéfa ministerstva zahraničí kvůli neshodám s premiérem ohledně provádění Brexitu.

A již v červenci 2019, po oznámení rezignace současné premiérky Theresy Mayové, Johnson vyhrál volby mezi členy Konzervativní strany a vedl politickou sílu a 24. července se oficiálně ujal úřadu premiéra Velké Británie.

Počátkem ledna 2020 poslanci konečně podpořili dohodu o vystoupení Spojeného království z EU a o půlnoci z 31. ledna na 1. února Spojené království oficiálně přestalo být členem Evropské unie. Bylo to Johnsonovo vítězství.

  Individuální ultrapravicový terorismus další problém Evropy

Pak tu byl koronavirus. Nejprve mohl politik opustit post kvůli covidu, pak média uvedla, že vládnoucí Konzervativní strana hledá náhradu za Borise Johnsona kvůli neúspěšné strategii boje proti koronaviru a obchodní dohodě s Evropskou unií.

Tím ale příběh neskončil. Boris Johnson přiznal, že uprostřed šíření koronaviru a přísných omezení pro obyvatelstvo se zúčastnil zahradní slavnosti ve svém sídle na Downing Street.

A přestože politik označil hostinu během uzamčení za „pracovní akci“ organizovanou Konzervativní stranou, Johnson se veřejnosti omluvil a vyzval, aby počkala na výsledky nezávislého vyšetřování.

V červnu letošního roku plánovali poslanci Konzervativní strany předložit k projednání otázku vyslovení důvěry politikovi. Podle výsledků hlasování, které se konalo 6. června, zůstal na postu šéfa vlády Boris Johnson.

Johnson, jeden z těch, kteří opakovaně varovali, že Moskva by mohla zaútočit na Ukrajinu, a vyzval ruského prezidenta Putina, aby se „vrátil z propasti“.
Po vypuknutí války britský premiér odsoudil ruskou invazi a varoval, že Putinovo vojenské vítězství zahájí novou éru zastrašování ve východní Evropě.
Johnson navíc vyjádřil pochybnosti o vhodnosti mírových rozhovorů s Ruskem a důvěře šéfovi Kremlu.

Boris Johnson byl od samého počátku vojenské agrese Kremlu nejoddanějším přítelem Ukrajiny, vyjadřoval mu morální i politickou podporu a také mu pomáhal se zbraněmi a vybavením.

Na konci května Johnson dokonce navrhl Vladimiru Zelenskému vytvoření unie jako alternativy k EU. Kromě Ukrajiny a Spojeného království může zahrnovat Polsko, Estonsko, Lotyšsko, Litvu a Turecko.

Boris Johnson je irelevantním protivníkem Moskvy. Politik ihned po zvolení premiérem ujistil, že Spojené království nedovolí návrat Ruské federace do G7 kvůli ozbrojené agresi proti Ukrajině a anexi území, a vyzval západní země, aby odmítly nákup ruských energetických zdrojů.

„Když říkáme, že podporujeme suverenitu a celistvost Ukrajiny, není to proto, že bychom se chtěli postavit Rusku nebo že bychom chtěli tuto zemi nějakým způsobem strategicky obklíčit nebo zničit. Doufáme, že naši přátelé pochopí, že brzy bude volba mezi směrováním stále více ruských uhlovodíků do obřích nových potrubí a ochranou Ukrajiny a udržováním míru a stability,“ řekl Johnson v listopadu 2021.

  Lukašenko připustil společnou vojenskou akci s Putinem.

Co se stane s Evropou po Johnsonově rezignaci. Vzhledem k tomu, že Británie již není členem EU, rezignace premiéra neovlivní činnost celé Evropské unie. Ano, nový vůdce přinese své vlastní poznámky, nicméně je nepravděpodobné, že by šlo o něco převratného.

Evropa je dnes navíc nucena se před Putinovou hrozbou sjednotit, jde tedy o další faktor stability (bez ohledu na to, jak divné se vám takové prohlášení může zdát).

Pokud jde o Ukrajinu, jak sám Johnson řekl, Británie bude nadále podporovat ukrajinský lid, včetně zbraní.

Ale Moskva, tento scénář byl velmi šťastný. Konkrétně mluvčí Kremlu Peskov řekl: „Pokud jde o pana Johnsona, ten nás nemá moc rád. Děláme to taky.“

Mnohem kategoričtější byla zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Zacharovová, která prohlásila, že Johnsonův odchod z postu britského premiéra povede k destabilizaci situace v zemi. Podle diplomata by současné události mohly vést k poločasu rozpadu Spojeného království.

„Rezignace britského premiéra již ukazuje zřejmý fakt, že země s liberálními režimy jsou nyní v „politické, ideologické a ekonomické krizi,“ řekla Zacharová.
Způsob, jakým Moskva reaguje na události v Británii, svědčí o tom, jak nevhodný pro ni dnes byl Johnson. A je možné, že je přítomna i role Kremlu v jeho rezignaci.

Šéf Rady federace předpověděl osud Johnsona evropským lídrům. Podle Matvienka začali lidé v evropských zemích „otvírat oči“ a stále více si všímat „iracionální politiky svých vlád“.

A bývalý prezident Ruské federace Medveděv označil rezignaci premiéra Spojeného království za „přirozený výsledek britské arogance a průměrné politiky“.

Míra tolerance moskevského politického beau monde nikoho nepřekvapuje a zůstává tam, kde by měla být – hrubost, cynismus a podvod – způsob, jakým Kreml vede politiku.

Johnson je politik nové generace. Přes všechen svůj konzervatismus se mu podařilo otevřít Británii novou cestu a dnes, lale, ti, kteří nesdíleli nebo stále nesdílejí jeho úzkost, souhlasí, že cesta Spojeného království je správná a Boris Johnson je správná. jeden za tohle.

  Setkání v rámci G20. Putin vs Zelenskij.

Byly na cestě premiéra nějaké chyby – samozřejmě. Jak se říká, kdo nic nedělá, nechybuje. Boris Johnson se zapsal do historie.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com