Politický kouzelník, který ztratil kontrolu nad mocí, píše o Johnsonovi tisk

Lži a neochota podřizovat se pravidlům nakonec dostihly britského premiéra Borise Johnsona. Tak hodnotí britská média dnešní odstoupení lídra Konzervativní strany. Johnsona k tomuto kroku přiměl bezprecedentní počet rezignací ve vládě poté, co se po řadě jiných skandálů ukázalo, že ministerský předseda věděl o obvinění nyní již bývalého konzervativce Christophera Pinchera ze sexuálního napadení. I tak ho ale jmenoval na vlivný vládní post.

Johnsonovo působení v Downing Street bylo jedním z nejbouřlivějších. Jeho vzestup k moci ukázal, jak mistrně ovládá umění vítězit a přežívat aféry navzdory nepřízni osudu. Narůstající krize ale ukázaly, že štěstí ho nakonec opustilo, napsala stanice Sky News. Johnsonův pád, jemuž předcházelo přes 50 demisí v jeho širší vládě, označila jako plný kontroverzí.

Podle listu The Guardian bylo Johnsonovo „toxické kouzlo zlomeno“ poté, co „zakopl o vlastní lži“. „Lži a bezostyšné pohrdání pravidly způsobily jeho vzestup, lži a bezostyšné pohrdání pravidly přinesly jeho pád. To znamená, že politická odysea Borise Johnsona má zvláštní symetrii. Až na to, že to, co začalo jako vady osobnosti jednoho člověka, skončilo jako vady jeho strany a vlády a způsobilo velké škody celé zemi,“ napsal v komentáři novinář Jonathan Freedland.

Johnson podle deníku The Times provedl Británii největšími poválečnými krizemi a prosadil hluboké změny ve společnosti, nakonec ho ale dostihlo jeho odmítání řídit se konvencemi. „Politik, který si liboval v tom, že odmítal uznat podřizování se pravidlům, a bez ohledu na to se mu dařilo, byl nakonec odsouzen k tomu, aby za svou nadutost zaplatil,“ uvedl list. Deník připomíná, že Johnsona fatálně oslabila pokuta za účast na jednom z řady večírku v jeho sídle v Downing Street během koronavirové uzávěry, o němž původně tvrdil, že se nekonal. Konečné „zúčtování“ list přičítá aféře kolem Pinchera.

  ‚Zachraňte děti, co jsou mimo dosah státu.‘ Francie chystá zákaz domácí výuky kvůli fundamentalismu

Johnson dnes oznámil, že sice rezignuje na post lídra Konzervativní strany, v úřadu premiéra ale hodlá zůstat až do chvíle, kdy bude zvolen nový vůdce konzervativců. Podle analýzy serveru BBC News bude v tomto ohledu zásadní reakce ostatních členů Konzervativní strany, z nichž řada vyjádřila přání, aby skončil okamžitě.

Web připomíná, že hlasování o nedůvěře Johnsonově vládě se také může pokusit vyvolat hlavní opoziční Labouristická strana. Její lídr Keir Starmer dnes dopoledne tvrdil, že tak učiní, pokud Johnson ve funkci premiéra neskončí ihned. Johnson tak musí doufat, že tím, co dnes řekl, získal zpět alespoň část kontroly pro nadcházející měsíce, píše BBC.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com