Ruské síly podle štábu zintenzivňují tlak na Slovjansk

Ruská armáda zesiluje tlak na město Slovjansk a okolí v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Město čelí těžkému ostřelování, uvedl podle agentury Reuters ukrajinský generální štáb ve svém středečním večerním hlášení. Zopakoval nicméně tvrzení, že se ukrajinským vojákům zatím daří ruskou ofenzivu odrážet. Kyjev vyšetřuje přes 21.000 obvinění z válečných zločinů.

Rusové a proruští separatisté již kontrolují jižní části Doněcké oblasti a v neděli oznámili rovněž obsazení celé sousední Luhanské oblasti. Podle středečního večerního hlášení ukrajinského generálního štábu ruské síly zintenzivňují tlak na ukrajinské obránce na severu Doněcké oblasti. Těžkými zbraněmi přitom ostřelují několik ukrajinských obcí, aby umožnily pozemním jednotkám postoupit blíž ke Slovjansku. „Nepřítel se snaží vylepšit své taktické pozice,“ uvedl štáb.

Další ruské oddíly se podle ukrajinského generálního štábu snaží zmocnit dvou obcí při postupu na Kramatorsk, který leží jižně od Slovjansku. Pokoušejí se rovněž získat kontrolu nad hlavní silnicí spojující Luhanskou a Doněckou oblast.

V Slovjansku pokračovala ve středu evakuace civilních obyvatel. Před ruskou invazí na Ukrajinu mělo město více než 100.000 obyvatel, nyní jich tam zbývá asi 23.000, řekl podle zpravodajského serveru BBC News starosta Slovjansku Vadym Ljach. „Mnoho evakuovaných lidí bylo převezeno autobusy do města Dnipro, které se nachází dále na západ,“ prohlásil Ljach.

Kyjev vyšetřuje přes 21.000 obvinění z válečných zločinů

Ukrajinská prokuratura vyšetřuje více než 21.000 obvinění z válečných zločinů a zločinů agrese spáchaných Ruskem od začátku invaze. Podle zpravodajského serveru BBC News to uvedla ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová.

Generální prokuratura podle Venediktovové dostává denně oznámení o 200 až 300 válečných zločinech. Prokurátorka připustila, že mnoho soudních řízení se bude muset konat v nepřítomnosti obviněných, zdůraznila ale, že stíhání těchto zločinů je otázkou spravedlnosti.

  Biden a Erdogan se setkají na okraji summitu NATO ve Vilniusu, uvedla Ankara

„Je velmi důležité, aby ruští vojáci, kteří se rozhodli zabíjet, mučit a znásilňovat civilisty, pochopili, že je jen otázkou času, kdy všichni stanou před soudem,“ prohlásila Venediktovová. Rusko veškerá obvinění z válečných zločinů odmítá.

Generální prokurátorka uvedla, že její tým je přítomen v regionech po celé Ukrajině, ale nemůže řádně a efektivně vyšetřit všechny případy kvůli nedostatečnému přístupu k některým lidem a oblastem.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com