Moskva: Rusko zničilo na předměstí Kyjeva tanky dodané evropskými zeměmi

Ruské útoky zničily na předměstí Kyjeva tanky a další obrněná vozidla, která Ukrajině poskytly východoevropské země, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Kyjev dnes brzy ráno zasáhlo několik explozí, při kterých podle starosty ukrajinské metropole utrpěl zranění jeden člověk. Tanky sovětské výroby T-72 poslalo na Ukrajinu podle dostupných informací Česko. Jak nedávno uvedl polský rozhlas, více než 200 tanků stejného typu dodalo Kyjevu i Polsko.

„Vysoce přesné rakety dlouhého doletu odpálené ruskými vzdušnými silami zničily na předměstí Kyjeva tanky T-72 dodané východoevropskými zeměmi a další obrněná vozidla, která byla v hangárech,“ citovala agentura AFP mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova. Kyjev na tyto informace zatím nereagoval.

Podle dřívějších informací ukrajinského letectva a kyjevského starosty Vitalije Klička zasáhly rakety dvě kyjevské čtvrti. Odpáleny byly z ruských strategických bombardérů v oblasti Kaspického moře. Terčem útoků měla být železniční síť v ukrajinské metropoli.

Rusové pokračují v útoku na Severodoněck, kontrolují východní část města

Ruské síly pokračují v útoku na ukrajinské město Severodoněck. Podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje kontrolují východní část města. Jak dnes ráno uvedl generální štáb ukrajinské armády, ruští vojáci se v regionu zaměřují na útočné operace s cílem obklíčit ukrajinské jednotky v oblasti Severodoněcku a Lysyčansku a zablokovat hlavní logistické trasy.

„Ve směru na Severodoněck provádějí okupanti s podporou dělostřelectva útočné operace ve městě Severodoněck a ovládají východní část města,“ uvedl generální štáb. Rovněž se ruská armáda snaží podniknout ofenzivu ve směru na obce Nyrkove a Mykolajivka v Doněcké oblasti.

Podle ukrajinské armády Rusové dále pokračují v raketových a leteckých útocích na vojenskou a civilní infrastrukturu v zemi, zejména v Kyjevě. V oblasti Volyně a Polesí i nadále trvá hrozba útoku z území Běloruska.

Britská vojenská zpravodajská služba v dnešním hlášení uvedla, že ukrajinské síly provedly za posledních 24 hodin v Severodoněcku protiútok, což by mohlo mít vliv na ruské operace v oblasti. Ruské síly přitom v okolí Severodoněcku v uplynulých dnech soustředily bojové jednotky i zbraně.

  Ukrajina hlásí zasažení vojenského letiště Belbek na Ruskem ovládaném Krymu

Pro boj v oblasti Rusové využívají i bojovníky z proruské separatistické Luhanské lidové republiky (LNR), kteří mají ale jen velmi špatné vybavení a téměř žádný výcvik. „Použití zástupných pěchotních sil pro čištění měst je ruskou taktikou, která byla již dříve k vidění i v Sýrii. Tam Rusko využívalo k útokům na městské oblasti jednotky syrské armády. Cílem nejspíš je snaha omezit počet obětí mezi ruskými vojáky,“ uvedli britští zpravodajci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com