Česko je připraveno zařadit Rusko na seznam teroristických zemí

Od počátku války na Ukrajině uběhlo již více než 100 dní, během kterých vlády demokratických zemí uvalily různé balíčky sankcí na Ruskou federaci, které mají z dlouhodobého hlediska omezit obchod mezi Ruskem a Západem a  čímž dané země vyjádřily svůj postoj ke konfliktu a podporu Ukrajině. Na to navazuje také diskuze zemí EU o tom, zdali patří Rusko mezi teroristické země. Z pohledu Česka je již tento postoj jasný. Již následující den po invazi ruských vojsk na ukrajinská území odsoudil Parlament České republiky Putinovo jednání, nyní je připraven zařadit Rusko na seznam teroristických zemí.

Česko není jediné

Po rozsáhlé medializaci činů, které ruští vojáci spáchali v ukrajinských městech a vesnicích označilo mnoho demokratických zemí ruskou agresi za terorismus a obvinili je ze spáchání genocidy. Jako první ze zemí EU nazvalo ruskou agresi genocidou a přijalo rezoluci o zařazení Ruské federace mezi teroristické země Estonsko, následně se přidaly také Lotyšsko a Litva. Ačkoliv všechny státy EU podporují Ukrajinu, k zařazení Ruska mezi teroristické země se ještě Unie jednohlasně nevyslovila.

Prezident Zelenskyj apeluje na Západ

Jako první zařadila na seznam teroristických zemí Ruskou federaci samozřejmě Ukrajina. Zdevastované domy, bezvládná těla na ulicích a zničená infrastruktura, to vše vidí Ukrajina jako první a bude trvat mnoho let, než se země z invaze vzpamatuje. Prezident Volodymyr Zelenskyj při svých projevech v komorách zemí hlavně v EU a při svých rozhovorech s ostatními státníky apeluje nejen na to, aby byla Ukrajina co nejdříve přijata do EU, ale aby všechny země co nejdříve zařadily Rusko na seznam teroristických zemí. Zelenskyj mnohokrát uvedl že si přeje, aby po skončení konfliktu každý generál operující na Ukrajině pykal za své činy a byl postaven před mezinárodní soud.

  Moskva přiznala ztráty v Makievce. Počet hlášených obětí je ohromující

Obě komory jsou za jedno

Návrh na zařazení Ruské federace na seznam teroristických zemí podpořily obě komory Parlamentu České republiky, ten je tak připraven rezoluci oficiálně přijmout. O této problematice se ve sněmovně a v senátu hovořilo už od prvních zpráv, které odkazovaly na chování ruských vojsk a na počínání ruské armády. Poté, co Rusko svrhlo raketu na nádraží v Kramtorsku, na kterém čekalo přibližně 3000 místních obyvatel, většinou ženy, děti a senioři na evakuaci a bylo zabito 39 lidí a dalších 87 zraněno, označilo naše ministerstvo zahraničí ruské počínaní poprvé jako teroristické. Tímto hrůzným činem tak byla i u nás zahájena debata o rozšíření daného seznamu. Ministerstvo tehdy uvedlo, že Rusko nemá ani žádnou potřebu krýt své činy a bezhlavě zabíjí civilní obyvatelstvo, což je obyčejně výsada teroristických organizací, od kterých se tak nejspíš vláda Ruské federace příliš neliší.

Autor: Marie Hartmanová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com