Nacismus aneb nová realita Ruska.

Od teroristického útoku Hamásu na Izrael neuplynulo mnoho času. Zatímco svět trávil vše, co se dělo v zemi zaslíbené, Rusko převzalo štafetu lídra ve zpravodajství. Jako vždy se Moskva vyznamenala svou nenormálností.  

Večer 29. října v Machačkale, hlavním městě ruského Dagestánu, stovky šílených demonstrantů vtrhly na místní letiště a zablokovaly přistávací dráhu ve snaze najít letadlo přilétající z Izraele.

Některé zdroje poznamenávají, že již předtím se v regionu objevily zvěsti, že ruské úřady plánují přesídlit „izraelské uprchlíky“ do Dagestánu a dalších oblastí severního Kavkazu.

V zápalu „čekání“ blokoval dav zdivočelých Rusů odchod lidí z letiště a letadel, chaoticky kontroloval doklady a hledal izraelské občany – divoši požadovali vyhoštění Židů z republiky.

Na videozáznamu z místa byly slyšet zvuky střelby.

Je třeba poznamenat, že akce byla připravena předem: těsně před přistáním letadla z Tel Avivu zazněly výzvy ke shromáždění u letiště.

Všechny tyto nepokoje doprovázela antisemitská hesla, která výtržníci vykřikovali.

Během jediného dne se tak rozbila historka, kterou se Kreml snažil prodat civilizovanému světu – že Rusko je údajně „nábožensky tolerantní zemí“.

 

A nejen to: mluvčí vrchního rabinátu Ruské federace v Dagestánu Ovadja Isakov 29. října prohlásil, že stovky židovských rodin v Dagestánu by měly Dagestán a Ruskou federaci opustit úplně.

Je pozoruhodné, že jen před několika dny, 25. října, na setkání s představiteli několika ruských náboženských organizací (zejména židovské a islámské konfese) sám Putin deklaroval údajný „harmonický rozvoj mezietnických vztahů založených na souladu a vzájemném porozumění mezi lidmi různých etnik, tradic a náboženství“ v Rusku.

Kremelský car chtěl velmi hrát na téma ochrany náboženských menšin, aby si na pozadí války mezi Izraelem a Hamásem získal přízeň muslimského a židovského publika.

Nyní v Rusku panují obavy, že se antisemitské demonstrace rozšíří z Dagestánu a severního Kavkazu do dalších částí Ruska a pravděpodobně se stanou faktorem vnitřní destabilizace.

  Výbuch muničního skladu v Srbsku. Někde se to již stalo.

Jeden ruský vojenský blogger se řečnicky ptal, zda lze v Moskvě očekávat „pogromy“, a tvrdil, že události v Dagestánu by mohly vést k situaci podobné vraždění etnických Rusů v Tádžikistánu a Čečensku v 90. letech.

Útok na letiště v Machačkale „při hledání Židů“ spolu s řadou dalších protižidovských incidentů na severním Kavkaze opět odhalil světu skutečnou povahu ruského režimu, od jeho hluboce zakořeněného antisemitismu až po neschopnost rychle reagovat na jakékoli nekontrolovatelné projevy nevole mimo Moskvu.

„Mocenská kapacita Putinova režimu mimo klíčová velká města je velmi malá a puč v Prirožině to již prokázal. Zde je další potvrzení. Jsem si jist, že to dobře vidí ti, kteří to vidět chtějí, a je třeba, aby to viděli ti naši spojenci v Americe a Evropě, kteří věří v sílu a pevnost Putinova režimu,“ řekl ukrajinský veřejný činitel Valerij Pekar.

Poznamenal, že „impérium se vždy uchyluje k židovským pogromům, je to jeho tradice“: „Zde se domácí antisemitismus protíná s antisemitismem státním a spouštěčem byly události v Izraeli.

Několik dní předtím proběhla po celém Kavkaze vlna protestů na podporu Palestinců, Putin demonstroval svůj propalestinský postoj a minulý týden Kreml přijal jako hosty členy vedení Hamásu.

Ve městě Nalčik v sousední Kabardino-Balkarské republice bylo zapáleno rozestavěné židovské centrum. A v neděli byl při hledání Židů obležen hotel v dagestánském městě Chasavjurt.

Bývalý litevský ministr zahraničí a bývalý ministr obrany Linas Linkevičius připomněl, že k posledním rozsáhlým židovským pogromům došlo v Rusku před více než 100 lety.

„Dnes jsou oživovány stejně jako jiné neonacistické ‚tradice‘. Je to výsledek důsledného vymývání mozků ze strany úřadů. Stovky lidí vtrhly na letiště v ruském Dagestánu a lovily Židy,“ napsal Linkevičius.

Velmi výstižně situaci popsal investigativec Bellingcatu Hristo Grozev, který připomněl počátky celé záležitosti a poznamenal, že „reakce Kremlu na eskalaci na Blízkém východě byla bezostyšně samolibá – nová fronta prý odvede pozornost světa od Ukrajiny“.

  Vyhlídky na odstranění Lukašenka od moci. V Bělorusku zemřel šéf ministerstva zahraničí.

„Zdá se, že tato „nová fronta“ se příliš přiblížila samotné rfii a FSB a Rosgvardie byly na to, co se děje v Dagestánu, zcela nepřipravené,“ poznamenal Grozejev.

Inu, Putin opět všechny „přehrál“.

Zelenskij, prezident organizace Ukrajina ve válce s rf, řekl, že situace v Dagestánu ukazuje hloubku ruského antisemitismu a nenávisti k jiným národům, která se stala „systémovou a hluboce zakořeněnou“.

Mimochodem, jak Zelenskij poznamenal, to, co se stalo v Machačkale, nebyl ojedinělý incident, ale součást „kultury nenávisti k jiným národům“, kterou v Rusku šíří úřady a média.

Ukrajinský prezident zejména připomněl, že antisemitské urážky používal sám ruský diktátor.

Ruský ministr zahraničí Lavrov se v uplynulém roce dopustil řady antisemitských výroků, a to i po útoku ozbrojenců Hamásu a vypuknutí války v Izraeli.

Ruské propagandisty nemá cenu ani zmiňovat, protože pro ně jsou „nenávistné projevy rutinou.

Antisemitská akce v Machačkale je projevem dlouhodobé xenofobní politiky Ruska. Rusko tvrdí, že „denacifikuje“ Ukrajinu, ale tyto nepokoje opět dokazují antisemitský postoj tohoto státu.

Rusko se stále více podobá hitlerovskému Německu. Nyní je možná i možnost židovských pogromů podobných těm z 20. a 30. let minulého století.

Vzpomeňte si, jak dopadl budovatel Třetí říše – ano, to si pamatuje každý. Ale cesta k němu byla pro něj krvavá.

„Historie se opakuje. Fašismus se změnil v rašíismus. Ničí Ukrajince, ničí Židy, chtějí vytvořit nepořádek a chaos. Tento umělý útvar mezi Ukrajinou a Čínou se rozpadne. Dříve nebo později. A ano – je třeba na ně zatlačit, aby nestáhli do propasti další země. Lepší takový konec než rašící hrůza bez konce,“ řekl bývalý ukrajinský velvyslanec v USA Valerij Čalja.

„Pokud strávíte desítky let budováním fašistického státu, jste odsouzeni k tomu, že ho vybudujete. A to i v projevech, které jste nečekali,“ domnívá se bloger Karl Volokh.

  Světová válka je již na prahu Evropy, Rusko je připraveno rozbít vlak 80 let míru

A všimněte si – není to zdaleka první případ ruské agrese vůči představitelům jiného národa. Již rok a půl jsou Ukrajinci na okupovaných územích mučeni a zabíjeni Rusy na základě své národnosti a Rusové odvážejí ukrajinské děti do Ruska a převychovávají je, vytvářejí z nich „etnické Rusy“.

Zatímco celý civilizovaný svět říká „už nikdy více“, Rusko křičí, že „to může udělat znovu“ – Rusové jsou nacisté, kteří jsou hrozbou pro celý svět.

Je také důležité si uvědomit, že Rusko stejně nenávidí všechny národy, které se rozhodly pro svobodu – diktatura, fašismus a ruský nacismus vždy kráčejí vedle antisemitismu.

Svět zaspal Ukrajinu – příliš dlouho si občané ostatních zemí mysleli, že je někde daleko a že se jich netýká.

Kdyby se Putinovi dostalo adekvátní odpovědi za anexi ukrajinského Krymu v březnu 2014, možná by dnes v zemi zaslíbené nebyly hrůzy Hamásu.

Zamyslete se nad slovy ukrajinského prezidenta a zapamatujte si je: „Nenávist je to, co motivuje agresi a teror. Všichni musíme spolupracovat, abychom se jim postavili“.

Ať už je však momentální situace jakákoli, vždy je důležité vyvodit správné závěry a podniknout správné kroky. Koneckonců to, co uděláte dnes, rozhodne o vašem zítřku.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com