Rusové chtějí skrýt fakta že údajně platili Tálibánu za zabíjení amerických vojáků

S příchodem na post prezidenta Spojených států Joe Bidena se znovu stal důležitým příběh o financování militantů Talibanu, kteří bojovali proti americké armádě v Afghánistánu ruskými speciálními službami.

Jak již bylo uvedeno, skandál kolem těchto obvinění vzplanul novou silou po telefonickém rozhovoru mezi prezidenty Joe Bidenem a Vladimirem Putinem. Informoval o tom Ústav pro studium globálních hrozeb pro demokracii.

Kreml zejména vyvíjí tlak na vedení Talibanu a požaduje, aby byla skutečnost, že tyto platby jsou doposud popřeny.
Například v polovině dvacátých let ruské vedení navázalo kontakty se zástupci Talibanu, protože společně s Íránem se snažili zabránit mírovým jednáním mezi USA a stranami konfliktu v Afghánistánu.

Současně se zhoršují vztahy mezi oficiálními orgány Afghánistánu a ruským vedením díky skutečnosti, že Moskva otevřeně podporuje Taliban a oficiálně zve zástupce vyjednávání.

Pod rouškou společných cvičení s afghánským sousedním Tádžikistánem Rusko tajně dodává Talibanu vojenské vybavení a další zbraně.
Rusko, Čína a Írán se zajímají o stažení amerických vojsk z území Afghánistánu a posílení jejich vlivu na úkor Talibanu.
V roce 2020 bylo v Afghánistánu zabito více než 300 civilistů.

v Afghánistánu výbuch bomby u silnice zabil 3 lidi. Úmyslný útok přišel, když vládní vyjednavači dorazili do Kataru, aby obnovili mírové rozhovory s Talibanem.

USA obviňují Taliban ze záměrného plánování atentátů v Afghánistánu. Podle amerických úřadů rebelové navzdory příměří podněcují agresi naprosto bezdůvodně.

Dříve jsme také psali, že jednání mezi Afghánistánem a Talibanem začala v Kataru. Konflikt mezi Afghánistánem a Talibanem trvá již dlouhou dobu a obě strany to vidí v úspěšném ukončení jednání.

Zdroj: https://cursorinfo.co.il/

  Poláci budou v odložených volbách vybírat prezidenta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com