Koruna posílila o čtyři haléře k euru, vůči dolaru stagnovala

Koruna ve čtvrtek ve srovnání se středečním závěrem posílila k euru o čtyři haléře na 25,32 Kč/EUR. V průběhu dne se ale pohybovala na slabších hodnotách. Vůči dolaru pak česká měna stagnovala. V 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 23,40 Kč/USD. Pražská burza oslabila o půl druhého procenta, dolů ji stáhly akcie skupiny Erste.

Koruna dopoledne z ranních hodnot okolo 25,30 Kč/EUR skokově oslabila až na úrovně kolem 25,38 Kč/EUR. „Uvedená aktivita nepramenila z tuzemských makrozpráv, ale ze zveřejnění nezaměstnanosti v Německu, kdy nárůst počtu nezaměstnaných byl téměř dvojnásobný, než trh očekával,“ uvedl analytik Purple Trading Jaroslav Tupý.

V odpoledních hodinách pak byl zveřejněn předběžný odhad německé spotřebitelské důvěry CPI, která v meziměsíčním srovnání vzrostla o 0,4 procenta. „To pak naopak začalo vracet korunu do lehce silnějších pozic,“ dodal analytik.

Pražská burza popáté v řadě oslabila. Index PX ve čtvrtek klesl o 1,48 procenta na 1457,17 bodu. Dolů ho táhl především propad akcií bankovní skupiny Erste, která oznámila hospodářské výsledky za loňský rok. Vyplývá to z údajů na webu burzy.

Z devíti hlavních titulů ovlivňujících hodnotu indexu PS uzavřely dnešní obchodování dva se ziskem. Cenné papíry banky Moneta zdražily o 0,59 procenta na 103 korun a akcie rakouské pojišťovny VIG zpevnily o 0,15 procenta na závěrečných 680 Kč za kus.

Výrazně ztrácela emise bankovní skupiny Erste. Její akcie oslabily o 5,33 procenta na 935,20 koruny. Rakouská banka, která vlastní mimo jiné i Českou spořitelnu, dnes oznámila, že v loňském roce zvýšila čistý zisk o 38,5 procenta na téměř tři miliardy eur (75,9 miliardy Kč). Erste navrhuje za loňský rok zvýšit dividendu na 2,7 eura za akcii. V letošním roce banka také plánuje odkup svých akcií za 500 milionů eur. Podle analytika Komerční banky Bohumila Trampoty lze pouze spekulovat, proč dnes akcie Erste tak výrazně oslabily, když zveřejněné hospodářské výsledky, výše dividendy i výhled na letošní rok se nevymykají očekávání.

  Senát chce prodloužit výplatu příspěvku v karanténě na dva týdny

Pokles zaznamenaly také cenné papíry firmy Photon Energy a energetické skupiny ČEZ. Emise Photon Energy oslabila o 3,55 procenta, akcie ČEZ zlevnily o 2,32 procenta na 801 korun.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Čtvrtek kolem 17:00
Kč/EUR 25,36 25,32
Kč/USD 23,40 23,40

Zdroj: Patria Online

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com