Základní část extraligy finišuje, ve hře je čtvrté místo i předkolo play off

Dva zásadní otazníky zůstávají nezodpovězené dvě kola před koncem základní části hokejové extraligy. Kdo si čtvrtým místem zajistí postup přímo do čtvrtfinále play off a zda si předkolo zahrají Karlovy Vary, nebo Mladá Boleslav. Aktuálně čtvrté Brno a sedmý Litvínov dělí v tabulce pouhé tři body. Kometa se navíc v pátek představí na ledě šestého Liberce. Mladoboleslavští potřebují při čtyřbodovém manku nejen své úspěchy, ale i pomoc ostatních klubů. Všech sedm utkání pátečního 51. kola začne shodně v 17:30.

Liberec přivítá Jihomoravany patrně před vyprodaným hledištěm. „Musíme se připravit nejlépe, jak umíme. Pro oba týmy to bude taková zkouška, už to musí vypadat jako hokej v play off,“ prohlásil domácí gólman Dávid Hrenák. Bílým Tygrům naposledy pomohl k vylepšení pozice obrat v Olomouci z 0:2 na 5:2. „Ukázali jsme, že umíme hrát takový ten správný hokej. Ve zbývajících kolech na tom musíme stavět,“ dodal Hrenák.

Kometa, která v sezoně ještě s Libercem neztratila bod, přišla o slibný čtyřbodový náskok na čtvrté příčce porážkou 0:2 ve Vítkovicích. „Pořád máme první čtyřku ve svých rukách, takže se pořádně připravíme na poslední dva zápasy a věřím, že to zvládneme,“ uvedl kouč Jaroslav Modrý. „Pokud chceme ve čtyřce zůstat, tak je prostě musíme zvládnout,“ doplnil zkušený útočník Jakub Flek.

Těžit z toho, že na sebe dva ze čtyř uchazečů o čtvrté místo narazí v přímé bitvě, mohou páté České Budějovice. Motoru totiž chybí na Kometu jen bod, má navíc lepší bilanci ze vzájemných utkání. A v pátek hostí Jihočeši poslední Kladno, které bude zachraňovat příslušnost k elitě v baráži. „Dobře si uvědomujeme, o co hrajeme. Musíme ukázat, že tenhle tým má charakter,“ uvedl útočník Filip Přikryl.

Mimo hru ale ještě není ani přes poslední dvě vystoupení bez bodového zisku Litvínov, který v pátek vyzve v bitvě tabulkových sousedů osmé Vítkovice. „Je to velká škoda, že jsme teď ve dvou zápasech přišli o šest bodů. Mrzí nás to, ale uděláme vše pro to, abychom zbylé dva zápasy vyhráli, a uvidíme, co se bude dít,“ uvedl pro klubový web útočník Matúš Sukeľ.

Ostravané touží po osmé příčce proto, aby zanali předkolo v domácím prostředí. Skok v tabulce si vysloužili i aktuální sérií pěti výher, během níž hned třikrát uhájili čisté konto. „Je vidět, že ta atmosféra je teď lepší a hlavy jsou nahoře,“ všiml si kouč Pavel Trnka. „Je dobře, že ta naše forma se nějak našla a nějak načasovala. Teď už je jen na nás to přenést i do play off,“ prohlásil ve skvělé pohodě chytající Lukáš Klimeš.

Karlovarští hokejisté už šestkrát po sobě nedosáhli na body. V pátek vyzvou druhou Spartu, v neděli se představí v Kladně. S třináctými Bruslaři mají horší vzájemné duely. „Máme to ve svých rukách a nemůžeme se dívat, jak kdo hraje. Máme pořád dva zápasy a musíme doufat v to, že to zlomíme sami. Nemůžeme spoléhat na to, že nám někdo pomůže,“ zdůraznil obránce Michal Plutnar.

Pražané sice již nemohou ohrozit triumf Dynama v základní části, ale nechtějí polevit. „Chceme sbírat body, hrajeme až do konce. Soupeři se mohou ještě poprat o poslední postupové místo do předkola play off, budou kousat. My se musíme připravit na vyřazovací boje,“ řekl útočník Jan Buchtele.

Mladá Boleslav ožila ziskem devíti bodů z posledních čtyř startů. Dobrý finiš chce tým potvrdit i proti Olomouci, která vyhrála z posledních šesti utkání jen jednou a nemůže být hůř než desátá. „Je pro nás super, že máme pořád o co hrát, neskončila nám sezona a máme šanci se dívat nad sebe,“ řekl asistent trenéra David Havíř. „Všichni se soustředíme na zápas od zápasu, takže teď zase na pátek,“ poznamenal útočník Matěj Gardoň.

  Tenista Macháč je na turnaji v Houstonu ve druhém kole

Třetí Třinec narazí na vedoucí Pardubice, poté co prohrál poslední dvě utkání v Kladně a v Českých Budějovicích shodně 2:5. „Prohra přijít může, ale je důležité jak. Občas na ledě necháte všechno a prostě odejdete jako poražený, což se může stát. My jsme ale prostě nehráli dobře. Chybí nám lehkost, přímočarost, tlak do branky. Doufám, že tohle byla jen nějaká slabší chvilka,“ řekl kapitán Ocelářů Petr Vrána.

Za normálních okolností by byl zápas magnetem kola, oba soupeři však mají už své jisté. Dynamo nicméně hraje o rekordy. Na ten klubový už dosáhlo, se 117 body jsou ale Východočeši velmi blízko i tomu extraligovému, který stanovil Liberec v sezoně 2015/16, kdy nastřádal o bod více.

„Nemyslím, že se bude jen tak dohrávat. Připravujeme se na ohromně těžkého soupeře a chceme vyhrát. Bodové rekordy nijak neřešíme, ale myslím, že každý to asi v hlavě nějakým způsobem má. A myslím, že když máme ten extraligový rekord takhle na dosah, byla by škoda ten Liberec nepřeskočit a nezapsat se tak do historie,“ řekl útočník Patrik Poulíček.

Hradec Králové v souboji mužstev, která ztratila poslední tři duely, vyzve Plzeň. „Sezona vrcholí a už bychom se měli nastavit na play off mód. Určitě nic nepodceňujeme. Musíme hrát na sto procent. Nejde nic vypustit, všichni hrajeme i o smlouvy. Přejeme si to odehrát dobře a jít do vyřazovací části po vyhraných zápasech, pak bychom mohli být úspěšní, ať na nás vyjde kdokoliv,“ řekl plzeňský obránce Petr Zámorský.

Statistické údaje před pátečními zápasy 51. kola extraligy:

HC Oceláři Třinec (v tabulce 3.) – HC Dynamo Pardubice (1.).

Začátek: 17:30.

Vzájemné zápasy v této sezoně: 3:4 v prodl., 1:5, 3:5.

Nejproduktivnější hráči: Martin Růžička 48 zápasů/61 bodů (23 branek + 38 asistencí) – Tomáš Hyka 47/45 (16+29).

Statistiky brankářů: Marek Mazanec průměr 2,23 obdržené branky na zápas, úspěšnost zákroků 92,17 procenta a jednou udržel čisté konto, Ondřej Kacetl 2,57, 91,27 a třikrát udržel čisté konto – Dominik Pavlát 2,16, 92,91 a třikrát udržel čisté konto, Roman Will 2,02, 91,79 a jednou udržel čisté konto.

Zajímavosti:

– Pardubicím chybí bod k vyrovnání rekordu Liberce z ročníku 2015/16, v kterém získal 118 bodů.

– Třinec po šňůře sedmi výher dvakrát za sebou nebodoval

– Oceláři doma zvítězili devětkrát za sebou a ztratili jen dva body

– Pardubice vyhrály sedmkrát za sebou a ztratily jediný bod

– Dynamo venku zvítězilo v jedenácti z minulých dvanácti zápasů

– Pardubice, které loni v dubnu vypadly s mistrovským Třincem v semifinále po porážce 3:4 na zápasy, vyhrály čtyři z posledních pěti vzájemných soubojů

– Do sestavy Třince se mohou po jednozápasových disciplinární trestech za fauly vrátit kanadský obránce Adam Smith a útočník Daniel Voženílek

– Obránci Michalu Houdkovi z Pardubic zbývá odpykat čtyři utkání z desetizápasového trestu za faul na švédského útočníka Tima Söderlunda z Plzně

 

HC Energie Karlovy Vary (12.) – HC Sparta Praha (2.).

Začátek: 17:30.

Vzájemné zápasy v této sezoně: 5:2, 0:3, 4:1.

  Vondroušová porazila Svitolinovou a zahraje si finále Wimbledonu

Nejproduktivnější hráči: Dávid Gríger 43/33 (16+17) – Filip Chlapík 45/47 (21+26).

Statistiky brankářů: Dominik Frodl 2,58, 92,00 a jednou udržel čisté konto, Vladislav Habal 3,01 a 89,82 – Josef Kořenář 2,09 a 92,31, Jakub Kovář 2,04, 91,30 a dvakrát udržel čisté konto, Oldřich Cichoň 3,10 a 83,33.

Zajímavosti:

– Karlovy Vary šestkrát za sebou nebodovaly a prohrály deset z posledních jedenácti zápasů

– Energie doma čtyřikrát za sebou prohrála a nezískala ani bod

– Sparta devětkrát za sebou bodovala a z toho osmkrát vyhrála

– Pražané venku třikrát za sebou zvítězili a neztratili ani bod

– Sparta vyhrála čtyři z posledních šesti vzájemných zápasů

– Karlovy Vary si zajistí účast v předkole play off, pokud udrží před třináctou Mladou Boleslaví čtyřbodový náskok, protože mají horší bilanci ze vzájemných zápasů

– Útočník David Vitouch ze Sparty může sehrát 200. zápas v extralize

– Kanadský obránce Aaron Irving ze Sparty v neděli oslaví 28. narozeniny

 

Banes Motor České Budějovice (5.) – Rytíři Kladno (14.).

Začátek: 17:30.

Vzájemné zápasy v této sezoně: 2:3 v prodl., 6:3, 3:0.

Nejproduktivnější hráči: Milan Gulaš 45/38 (16+22) – Jiří Ticháček 50/43 (13+30).

Statistiky brankářů: Dominik Hrachovina 2,74, 89,68 a pětkrát udržel čisté konto, Jan Strmeň 2,15, 91,28 a jednou udržel čisté konto – Landon Bow 4,03 a 86,87, Mareks Mitens 2,98, 89,90 a jednou udržel čisté konto.

Zajímavosti:

– České Budějovice po čtyřech porážkách z předešlých pěti zápasů dvakrát za sebou naplno bodovaly

– Motor doma po sérii tří utkání bez bodu naposledy porazil Třinec 5:2

– Kladno dvakrát za sebou vyhrálo a bodovalo ve čtyřech z posledních pěti duelů, z nichž ve třech zvítězilo

– Rytíři se představí venku po sérii čtyř domácích duelů poprvé od 16. února, kdy vyhráli v Brně nad Kometou 3:2 v prodloužení a uspěli mimo svůj led po devíti porážkách

– České Budějovice bodovaly ve vzájemných zápasech šestkrát za sebou a z toho pětkrát vyhrály

– Obránce Roman Vráblík z Českých Budějovic může sehrát 400. zápas v extralize

– Univerzál Jakub Babka se může vrátit do sestavy Kladna po odpykání šestizápasového disciplinárního trestu za napadání rozhodčího

– Útočník Lukáš Vopelka z Českých Budějovic v sobotu oslaví 28. narozeniny

– Útočníkovi Martinu Procházkovi z Kladna bude v pátek 30 let

 

BK Mladá Boleslav (13.) – HC Olomouc (10.).

Začátek: 17:30.

Vzájemné zápasy v této sezoně: 3:2, 2:4, 1:7.

Nejproduktivnější hráči: Róbert Lantoši 48/45 (18+27) – Jakub Navrátil 50/36 (16+20).

Statistiky brankářů: Jan Růžička 2,55, 91,34 a čtyřikrát udržel čisté konto, Filip Novotný 3,01, 90,40 a jednou udržel čisté konto, Daniel Hora 1,07 a 96,30 – Branislav Konrád 2,35, 91,61 a jednou udržel čisté konto, Jakub Sedláček 3,60 a 88,13.

Zajímavosti:

– Mladá Boleslav vyhrála tři z posledních čtyř utkání

– Bruslařský klub doma dvakrát za sebou nebodoval a prohrál tři z minulých čtyř zápasů

– Olomouc prohrála pět z uplynulých šesti utkání

– Hanáci venku zvítězili ve třech z posledních čtyř duelů

– Olomouc vyhrála šest z posledních osmi vzájemných zápasů

– Slovenský útočník Róbert Lantoši z Mladé Boleslavi může v neděli na ledě Sparty sehrát 200. zápas v české extralize

– Útočník Michal Tomeček z Olomouce dnes slaví 21. narozeniny

 

HC Verva Litvínov (7.) – HC Vítkovice Ridera (8.).

Začátek: 17:30.

Vzájemné zápasy v této sezoně: 6:3, 2:6, 1:5.

  Martin Hašek musí zaplatit Spartě téměř 22 milionů korun

Nejproduktivnější hráči: Ondřej Kaše 46/51 (22+29) – Dominik Lakatoš 44/29 (12+17).

Statistiky brankářů: Šimon Zajíček 2,95 a 90,88, Matej Tomek 3,02 a 90,88 – Lukáš Klimeš 2,12, 93,03 a sedmkrát udržel čisté konto, Matěj Machovský 3,30 a 89,80.

Zajímavosti:

– Litvínov prohrál šest z posledních osmi zápasů

– Verva doma prohrála třikrát za sebou a získala jediný bod

– Vítkovice vyhrály pětkrát v řadě a ztratily jen jeden bod

– Ostravané venku zvítězili v šesti z uplynulých sedmi utkání

– Vítkovice bodovaly v pěti z minulých sedmi vzájemných zápasů a z toho čtyřikrát vyhrály

– Brankář Matěj Machovský z Vítkovic může odchytat 400. zápas v extralize

– Obránce Marek Baránek z Litvínova oslaví v pátek 29. narozeniny

 

Mountfield Hradec Králové (9.) – HC Škoda Plzeň (11.).

Začátek: 17:30.

Vzájemné zápasy v této sezoně: 2:3, 1:2 po sam. nájezdech, 3:2 v prodl.

Nejproduktivnější hráči: Oliver Okuliar 50/42 (23+19) – Petr Zámorský 50/40 (11+29).

Statistiky brankářů: Lukáš Pařík 2,72, 91,00 a dvakrát udržel čisté konto, Jan Lukáš 2,42 a 90,75, Eetu Laurikainen 2,94 a 87,05 – Samuel Hlavaj 2,96 a 90,70, Milan Klouček 2,60, 90,09 a jednou udržel čisté konto.

Zajímavosti:

– Hradec Králové třikrát za sebou prohrál a získal jediný bod

– Mountfield doma prohrál sedm z posledních osmi utkání

– Plzeň třikrát za sebou nebodovala a prohrála pět z minulých sedmi zápasů

– Škoda venku vyhrála dva z posledních čtyř utkání

– Hradec Králové bodoval ve čtyřech z posledních pěti vzájemných utkání a z toho třikrát vyhrál

 

Bílí Tygři Liberec (6.) – HC Kometa Brno (4.).

Začátek: 17:30.

Vzájemné zápasy v této sezoně: 2:5, 1:6, 1:4.

Nejproduktivnější hráči: Tomáš Filippi 50/59 (24+35) – Jakub Flek 49/44 (18+26).

Statistiky brankářů: Daniel Král 2,77, 91,26 a jednou udržel čisté konto, Dávid Hrenák 2,95 a 90,12 – Dominik Furch 2,15, 92,03 a třikrát udržel čisté konto, Jan Kavan 2,08 a 93,05, Štěpán Lukeš 3,52 a 87,07.

Zajímavosti:

– Liberec bodoval ve čtyřech z posledních pěti zápasů a z toho třikrát vyhrál

– Bílí Tygři doma bodovali pětkrát za sebou a z toho třikrát zvítězili

– Kometa prohrála čtyři z uplynulých osmi utkání

– Brno venku vyhrálo čtyři z minulých šesti duelů

– Kometa ve vzájemných soubojích zvítězila čtyřikrát za sebou a neztratila ani bod

– Do sestavy Komety se může vrátit po odpykání dvouzápasového disciplinárního trestu za faul

– Útočníkovi a kapitánovi Brna Martinu Zaťovičovi chybí jeden gól ke vstupu do Klubu hokejových střelců deníku Sport za 250 branek v domácí nejvyšší soutěži a reprezentaci; v extralize dal 231 gólů v 838 zápasech a v národním týmu 18 v 73 utkáních; může se stát 73. členem a prvním od 9. ledna 2022, kdy přibyl Lukáš Pech

– Útočník Michal Birner oslaví v sobotu 38. narozeniny

 

Další program:

Neděle 3. března – závěrečné 52. kolo:

16:30 HC Olomouc – HC Verva Litvínov (vzájemné zápasy v této sezoně: 2:1, 2:1 v prodl., 1:4), HC Sparta Praha – BK Mladá Boleslav (4:1, 6:3, 2:3), HC Vítkovice Ridera – Mountfield Hradec Králové (0:2, 2:3 v prodl., 4:3 po sam. nájezdech), HC Kometa Brno – HC Oceláři Třinec (2:3, 1:2, 1:5), Rytíři Kladno – HC Energie Karlovy Vary (2:1, 2:3 po sam. nájezdech, 1:4), HC Dynamo Pardubice – Banes Motor České Budějovice (3:4 v prodl., 4:3, 4:3), HC Škoda Plzeň – Bílí Tygři Liberec (4:3 po sam. nájezdech, 1:3, 1:2).

Tabulka:

1. Pardubice 50 32 8 5 5 193:109 117
2. Sparta Praha 50 31 6 3 10 169:113 108
3. Třinec 50 25 8 5 12 166:126 96
4. Brno 50 20 8 5 17 151:133 81
5. České Budějovice 50 22 2 10 16 140:139 80
6. Liberec 50 23 3 4 20 164:156 79
7. Litvínov 50 22 4 4 20 154:158 78
8. Vítkovice 50 18 5 7 20 127:131 71
9. Hradec Králové 50 15 7 11 17 130:135 70
10. Olomouc 50 16 7 5 22 120:149 67
11. Plzeň 50 14 6 4 26 126:146 58
12. Karlovy Vary 50 12 8 3 27 119:144 55
13. Mladá Boleslav 50 11 6 6 27 103:152 51
14. Kladno 50 7 4 10 29 116:187 39

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com