Koruna v závěru týdne pokračovala v oslabování k euru i dolaru

burzovnisvet.cz

Česká měna na konci obchodního týdne pokračovala v oslabování. K euru dnes ztratila pět haléřů a skončila na 25,68 Kč/EUR, vůči dolaru si proti čtvrtečnímu závěru pohoršila o dva haléře na 22,03 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na webu Patria Online. Pražská burza oslabila podeváté v řadě, index PX dnes klesl o 0,81 procenta na 1330,19 bodu. Dolů ho táhly především akcie finančního sektoru.

Koruně přinesl závěr týdne zklidnění, podotkl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. „Během včerejška (čtvrtka) ale ignorovala pozitivní zprávy z domova a dnes nevyužila příznivou situaci na globálních trzích,“ dodal.

Na středoevropském trhu ani pátek nic nezměnil na velkých ztrátách lokálních měn, uvedl ekonom Komerční banky František Táborský. „Koruna tedy končí celý týden slabší vůči euru o 1,10 procenta,“ doplnil.

Pražská burza oslabila podeváté v řadě, index PX dnes klesl o 0,81 procenta na 1330,19 bodu. Dolů ho táhly především akcie finančního sektoru. Elektrárenská společnost ČEZ po sedmi ztrátách v řadě dnes stagnovala. Nejúspěšnějším titulem dnes se stal operátor O2. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Zatímco pražský trh v poslední době oslabuje, na zahraničních burzách je vývoj většinou opačný. „Při tomto srovnání je nutno podotknout, že předchozí zářijový vývoj byl rovněž reverzní a korekce patrná na zahraničních trzích náš trh nepostihla a domácí akcie v září nadále posilovaly,“ uvedl makléř Fio banky David Brzek.

V Praze dnes nejhůře dopadly akcie Komerční banky, které odepsaly 2,1 procenta na 841 korun. „V kontextu blížící se dividendy a dalšího zvyšování sazeb je to poměrně překvapivé,“ podotkl Brzek. Erste Bank si pohoršila o 1,92 procenta na 971 korun. „Negativně působila informace o záměrů stávajícího akcionáře CaixaBank o prodeji svého podílu,“ míní makléř. Moneta Money Bank klesla o 0,51 procenta na 87,75 Kč a pojišťovna VIG o 1,6 procenta na 646 korun.

  Stát podpoří českou ekonomiku sumou 1,2 bilionu korun, slibuje Schillerová

Cenné papíry O2 zdražily o 1,41 procenta na 252 korun. „Na trhu je patrná nervozita ohledně prodlužujícího se procesu vytěsnění akcionářů. Na cenách pod 250 Kč se však pravděpodobně nadále bude objevovat poptávka,“ uvedl Brzek. Dařilo se také nápojářské Kofole, která přidala 1,27 procenta na 320 korun.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 25,63 25,68
Kč/USD 22,01 22,03

 

Zdroj: Patria Online

Akcie na pražské burze během týdne oslabily o 2,3 procenta

 

Akcie na pražské burze během uplynulého týdne oslabily. Index PX klesl o 2,3 procenta na 1330,2 bodu. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Nejvýrazněji vzrostly akcie antivirové společnosti Avast, největší pokles naopak postihl cenné papíry elektrárenské společnosti ČEZ. V předchozím týdnu index PX klesl o 0,3 procenta.

„Index PX dnes oslabil devátý den v řadě a zaznamenává tak jeden z letošních nejdéle trvajících poklesů. Nejvíce index dnes táhly dolů akcie Erste a Komerční banky, které padají i přes pozitivní sentiment v západoevropském bankovním sektoru,“ uvedl analytik Wood & Company Vladimír Vávra. „Tento týden nebyl na akcie na pražské burze veselý pohled. Většina hlavních společností klesala,“ doplnil analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Nejúspěšnějším jménem by tento týden Avast, který přidal 2,6 procenta na 171 Kč. Jeho cena by měla být ohraničena nabídkou Nortonu 184 Kč a stále tak nabízí zajímavý výnos, upozornil Vávra. Největší pokles zaznamenaly podle analytika J&T banky Milana Vaníčka akcie ČEZ, které ztratily 5,1 procenta na 733 Kč. V průběhu týdne se neobjevila žádná výraznější informace. Akcie technicky korigují předešlé relativně silné růsty a víceméně kopírují vývoj ceny elektřiny, která se rovněž konsolidovala po předchozích prudkých pohybech, dodal.

  EK navrhla změny trhu s elektřinou, chce více dlouhodobých smluv

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com