Neshody v EU jsou balzámem na duši třetích stran. Co se skutečně děje v Evropě

Projev šéfa vlády polského státu Mateusze Morawieckého v Evropském parlamentu byl nečekaně přerušen.

Řečník z Varšavy během svého projevu řekl, že Polsko je vydíráno, protože tamní ústavní soud uznal nadřazenost národního práva nad evropským. Zejména obvinění z vydírání Varšavy se týkalo šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

To se podle Morawieckiho stalo metodou neustálé komunikace s některými členy Evropské unie. „Odmítám jazyk výhrůžek a vydírání,“ řekl polský premiér.

Přesto řada europoslanců vzala slova šéfa polské vlády negativně. Předseda Evropské lidové strany (EPP) Manfred Weber tak poukázal na to, že Moraveckého projev „zasévá rozdělení a neshody v Evropské unii“ a mohou jej využít geopolitičtí odpůrci EU, zejména Rusko.

„Tímto politickým přístupem oslabujete Evropu. Žádám vás, abyste přestali s tímto chováním! Nedělejte Putinovi šťastným!“ řekl Weber.

Připomeňme, že v říjnu vydal polský ústavní soud rozhodnutí, podle kterého by v některých případech měla mít národní legislativa přednost před zákony Evropské unie.

Soud zejména rozhodl, že ustanovení Smlouvy o Evropské unii o respektování lidské důstojnosti, svobody, demokracie, právního státu a rovnosti, jakož i o jurisdikci Evropského soudního dvora jsou v rozporu se Polská ústava.

Situace vyvíjející se v Polsku v souvislosti s výše uvedenými událostmi má dopad na celou Evropskou unii. A tento vliv není vůbec pozitivní.

Kapitola prohlášení EPP Manfreda Webera lze považovat za emocionální, možná to tak bylo. A někdo to okomentoval vtipným tónem.

Pokud se však do situace pečlivě ponoříte, pochopíte, že to vyžaduje důkladný přístup a na vtipy zde není místo.

Nestabilita v Evropě je přesně to, co Kreml potřebuje. A situace vyvíjející se ve vztazích mezi Bruselem a Varšavou je velmi příznačná. Neshody, které vznikly v právní rovině, se nyní mění v geopolitický formát.

A tady má o takové vztahy, respektive jejich intenzitu, zájem další hráč. Ruská federace tento proces nejen sleduje, ale všemi možnými způsoby situaci zhoršuje.

  Konečné zničení - kanál "Radio Liberty" je v Bělorusku uznáván jako extremistický

Moskva tedy ve spolupráci s různými politickými proudy (častěji radikálního směru a zásadně opačného postavení – od krajní pravice po krajní levici) v různých zemích EU dělá vše pro to, aby do vztahu evropských států vrazila klín.

Problémy, které vznikají v procesu soužití sousedů, včetně sousedních zemí, samozřejmě nejsou vždy jednoduché a někdy vyžadují značné úsilí k vyřešení.

Pokud je však tento proces podporován zvenčí, rozhodnutí se odkládá na neurčito. Proto je v každé situaci, bez ohledu na to, jak nevyřešená se může zdát, důležité pamatovat na vzájemnou odpovědnost, a to i v rámci společenství EU.

Jinak jakékoliv neshody, které vzniknou i přirozenou cestou, hrají do karet těm, kteří si vytyčili hlavní cíl existence svého státu – nedovolit ostatním normálně existovat.

A v tomto ohledu se situace, která se vyvinula v Evropském parlamentu a která se stala důsledkem procesů v Evropské unii, může (a měla by) stát poučením pro všechny její účastníky a záleží jen na nich, zda konfrontace zesílí, což v budoucnu může vést k nejnepředvídatelnějším výsledkům nebo účastníci „diskuse Najdou společnou řeč a zvítězí zdravý rozum, takže krvavé choutky neimperiálních diktátorů nebudou uspokojeny.

Je důležité si pamatovat, že konfrontace a války velmi často začínaly jednou malou, okamžitou jiskrou, nestřídmostí a horkou náladou, a mír a prosperita vyžadují neustálou a usilovnou práci každý den.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com