Podle úřadů v Mariupolu ruská armáda násilně převáží civilisty do Ruska

Na Ukrajině bylo dnes plánováno otevření sedmi humanitárních koridorů, jimiž měli být evakuováni civilisté z měst ostřelovaných ruskou armádou. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ukrajinskou vicepremiérku Irynu Vereščukovou. Kolik lidí se dnes podařilo evakuovat, zatím není jasné. Úřady obleženého Mariupolu ale obvinily ruskou armádu, že násilím část civilistů odváží do Ruska. Generální štáb ukrajinské armády v noci na dnešek oznámil, že situace na bojišti za poslední den příliš nezměnila. Rusové podle něj připravují útok na Kyjev. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že od sobotního večera Rusko vypálilo na ukrajinské vojenské cíle řízené střely Kalibr a znovu také použilo hypersonické střely Kinžal.

„Ve směrech na Volyň a Polesí nepřítel neprováděl žádné aktivní akce. Budoval ženijní podporu a logistiku, aby připravil útok na Kyjev,“ napsal ve své zprávě ukrajinský generální štáb. Podle něj ruská armáda v sobotu neútočila téměř v žádném ze směrů. O situaci kolem obléhaného města Mariupol se zpráva nezmiňuje.

Úřady dalšího obleženého města Charkova na východě Ukrajiny uvedly, že při ruském ostřelování bylo v noci na dnešek zabito nejméně pět civilistů, včetně devítiletého chlapce.

V sobotu, kdy se plánovala evakuace deseti humanitárními koridory, se z obležených měst podařilo dostat 6623 civilistů, z toho 4128 lidí z Mariupolu, což je méně než během pátku. Mariupolská městská rada rovněž obvinila ruské síly, že několik tisíc obyvatel města proti jejich vůli převezly během uplynulých dní do Ruska. „Okupanti nutí lidi odcházet z Ukrajiny na území Ruska,“ napsala rada v prohlášení. „Okupanti nelegálně odvlekli lidi ze čtvrti Levoberežnyj a z krytu budovy sportovního klubu, kde se před nepřetržitým bombardováním ukrývala více než tisícovka osob,“ dodala rada.

Obléhané město Mariupol zažívá nejintenzivnější bombardování od začátku invaze. Ve města uvázla většina z asi 400.000 obyvatel, nefungují tam dodávky elektřiny ani tepla, je problém s nedostatkem vody, potravin a léků.

  Šojgu nařídil stažení ruských vojsk z pravého břehu Dněpru

Pád Mariupolu by znamenal propojení Krymu, který Rusko anektovalo v roce 2014, s územími na východě Ukrajiny pod kontrolou proruských separatistů. Boje ve městě pokračovaly i během dnešního dne, uvedl gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko bez dalších podrobností. Podle rady města ruská armáda v sobotu bombardovala i uměleckou školu, ve které se ukrývalo 400 klidí. Počet obětí není znám.

Podle zpráv na ruských sociálních sítích, ze kterých citovala západní média i ruská agentura Interfax, při bojích u Mariupolu zahynul i jeden z ruských velitelů Černomořské flotily Andrej Palij. Jde o prvního zabitého velitele ruského námořnictva a již šestého vysoce postaveného velitele od zahájení invaze, napsal list New York Post. Ruské námořnictvo zatím informaci nepotvrdilo.

Ve městě Cherson obsazeném ruskou armádou se dnes vydaly do ulic desítky protestujících, uvedla agentura Reuters s odvoláním na videozáběry, které obdržela. Někteří z demonstrantů drželi v rukou ukrajinské vlajky a na adresu Rusů vykřikovali hesla jako „Jděte domů“.

V médiích se rovněž začaly objevovat podrobnosti o útoku již z 11. března, při kterém ruský tank údajně zasáhl pečovatelský dům ve východoukrajinském městě Kreminna. Podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje přišlo při útoku o život 56 převážně starších lidí. Dostat se na místo útoku není kvůli neustálému ostřelování možné, dodal Hajdaj. Zprávu tak nebylo možné nezávisle ověřit, poznamenala k tomu CNN.

Ostřelování poškodilo i desetipatrový dům na severozápadě Kyjeva, při útoku utrpělo zranění pět lidí, uvedl starosta ukrajinské metropole Vitalij Kličko. Nedaleko budovy se nacházela i školka, „naštěstí tam nejsou žádné oběti“, dodal Kličko.

Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že v sobotu večer a dnes brzy ráno vypálilo proti cílům na Ukrajině řízené střely z lodí v Černém a Kaspickém moři a také znovu použilo hypersonické střely. Ty byly odpáleny ze vzdušného prostoru nad Krymem, který Rusko anektovalo v roce 2014.

  Podle Zelenského USA nefinancují válku, ale pomáhají bránit svobodu

Podle mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova byla terčem útoků ukrajinská vojenská infrastruktura. „Řízené střely Kalibr byly odpáleny z Černého moře proti továrně v Nižynu, kde se opravují ukrajinská obrněná vozidla poškozená v bojích,“ prohlásil Konašenkov. „Ruská armáda rovněž odpálila řízené střely Kalibr z Kaspického moře a hypersonické střely Kinžal z Krymu, aby zničila sklad paliva pro ukrajinskou armádu v Kosťantynivce nedaleko města Mykolajiv,“ dodal Konašenkov. Rusové podle něj také zasáhli vojenské výcvikové středisko, v němž se připravují zahraniční bojovníci, kteří se chtějí připojit k ukrajinským silám.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com