Ukrajinci nechtějí být součástí impéria. České ministerstvo zahraničí vyzvalo Západ, aby na Kyjev netlačil.

Západní země by neměly Ukrajině klást své podmínky k ukončení války, protože nyní Ukrajinci bojují proti ruským agresorům a brání nejen sebe, ale i celou Evropu.

Tento postoj vyslovil šéf Ministerstva zahraničních věcí České republiky Jan Lipavskij v odpovědi na otázku deníku The Guardian, zda Ukrajinci nyní potřebují požadovat navrácení svých území v hranicích z roku 1991.

Diplomat řekl, že by se měli sami Ukrajinci rozhodnout, co udělají, „protože nyní bojují o svou existenci“.

Zároveň připomněl, že Rusko hrubě porušuje zásady OSN o územní celistvosti a mezinárodní právní řád.

„Putin chce zničit princip, že hranice států nejsou nahrazovány hrubou silou. Ukrajinci si vybrali jasně: nechtějí být součástí moskevského impéria,“ uvedl šéf českého ministerstva zahraničí.

Lipavský se zaměřil na to, že západní země by měly Ukrajině pomoci, protože chrání celou Evropu.

Taková podpora je pro Kyjev důležitá jako ukázka připravenosti civilizovaného světa pomoci Ukrajině jak v reálném čase, tak i v budoucnu.

Ať Kreml říká cokoli, Moskva se toho velmi bojí. Prakticky všechna ruská média už vyjádřila své znepokojení nad tím, že Západ je v této otázce tak konsolidovaný – „nikdo nečekal, že se na Ukrajinu vejde 50 zemí“. A přesto „zapadnout“.

  1. února, kdy se Kreml rozhodl zcela pohltit Ukrajinu invazí do sousedního státu podél celé hranice kontaktu, si sotva kdo představoval, že Ukrajinci budou mít tak silnou podporu ze Západu.

Důvod je banální – nikdo na světě nevěřil, že Ukrajina bude moci odolat síle ruské armády. Nikdo není smetánkou samotných Ukrajinců. A to byl šok pro celý svět, který dal na pád Kyjeva maximálně 72 hodin.

Jsou to lidé na Ukrajině, kteří prokázali své právo na svobodu a dodnes jej hájí.

  Íránský generální prokurátor oznámil zrušení mravnostní policie

Ukrajinci rozptýlili mýtus o „druhé armádě světa“ a rozbili ho téměř úplně. Co je tato „armáda“ zač, viděl celý svět – banda okrajových živlů (nájezdníků, násilníků a vrahů) schopných „bojovat“ pouze s civilním obyvatelstvem.

Stejně se chová i vedení Ruska – Kreml, který prokázal svou neschopnost zvítězit v poctivé otevřené bitvě na bojišti, přešel na metody otevřeně teroristické – válku proti civilnímu obyvatelstvu a kritické infrastruktuře.

Proto je podpora Západu pro Ukrajinu velmi potřebná. Další ukázkou takové podpory byl summit Kontaktní skupiny pro obranné otázky Ukrajiny – formátu Ramstein, na kterém se sešli vedoucí ministerstev obrany z více než 50 států světa.

Velmi příznačná je skutečnost, že další setkání Ramstein (již sedmé v řadě), konané online, provázel nejmasivnější ruský raketový útok na Ukrajinu od 24. února.

Hlavním tématem summitu je ochrana ukrajinského nebe, posílení protivzdušné obrany země vytvořením integrovaného a vrstveného systému protivzdušné obrany.

Podle výsledků Ramstein-7 oznámil šéf Pentagonu Lloyd Austin, že Ukrajina obdrží balíčky vojenské pomoci ze Švédska a Kanady, další systémy protivzdušné obrany HAWK ze Španělska, munici z Polska, Německa a Řecka.

Výcvik ukrajinské armády bude také pokračovat v rámci operace UNIFIER, která v současnosti působí v Británii, do konce roku 2023.

Připomeňme, že i Česká republika oznámila přípravu ukrajinské armády. Dne 16. listopadu oznámila ministryně obrany republiky Jana Černochová rozhodnutí vlády ČR dát zelenou pobytu a výcviku ukrajinských vojáků na svém území, kvůli kterému do České republiky přijede 4000 ukrajinských vojáků. příští rok studovat vojenské umění.

Civilizované společenství je v otázce podpory Ukrajiny solidární, protože si všichni uvědomují nebezpečí, které z Moskvy vychází. Pouze úplné a bezpodmínečné vítězství ukrajinského lidu ve válce proti rusko-fašistickým agresorům se stane zárukou bezpečnosti Evropy a celého světa.

  Zelenskyj přijel do osvobozeného Chersonu, děkoval spojencům Ukrajiny za podporu

A v tomto ohledu velmi nelogicky vypadají pokusy jednotlivých politiků přesvědčit Ukrajinu k jednání s Kremlem.

A tak nedávno americký ministr zahraničí Anthony Blinken přiletěl do Kyjeva na nečekanou návštěvu. Zástupce Bílého domu podle některých informací ukrajinským úřadům vytrvale radil, aby zasedly k jednacímu stolu s Moskvou.

Nutno podotknout, že Zelenskij neodmítá možnost dialogu s Ruskou federací s tím, že je na jednání připraven a oznámil podmínky, za kterých mohou začít.

Při tom všem je ale důležité pochopit, že Moskva si konec války nepřeje a potřebuje jednání, aby si dala pauzu, získala čas a přezbrojila se na další agresi.

Především je důležité pamatovat na ty, kteří tlačí Ukrajinu k vyjednávání. Ostatně skutečné motivy Kremlu, jeho „upřímnost“ lze pochopit z jednání ruské armády.

Pokud se dříve Moskva snažila „zachovat si tvář“, nyní otevřeně přiznává, že ničí civilní infrastrukturu Ukrajiny, protože „chce jednání“.

Jen se zamyslete nad touto logikou kremelské kliky – to je přímý terorismus. Ruská federace považuje raketový teror Ukrajiny za „správné rozhodnutí“.

Toto je navíc oficiální stanovisko Kremlu, které vyslovil mluvící šéf kremelského trpaslíka – Peskov, uznávaje, že Rusko ničí ukrajinskou energetickou infrastrukturu, s cílem „nechat Ukrajince bez plynu a elektřiny uprostřed zimě, aby přinutili kyjevské úřady zasednout k jednacímu stolu.“

Například 15. listopadu ruští teroristé vypálili na ukrajinské území asi 100 raket – to je ono, touha po jednání v Moskvě.

Když mluví diplomaté, zbraně mlčí. Samozřejmě, že vyjednaný způsob řešení jakéhokoli konfliktu se vždy jeví jako mnohem atraktivnější.

Jedinou otázkou je, proč jsou jednání potřebná pro obě strany a k čemu povedou. Pokud vám jako pozvání spadne na hlavu bomba nebo raketa na projev touhy usednout k jednacímu stolu (zvláště když jich je sto) – vypadá to přinejmenším nelogicky.

  Rusko přestalo dodávat plyn do Polska a Bulharska, cena suroviny se zvyšuje

Proto při snaze přesvědčit Ukrajinu k jednání stojí za zvážení, proč a kdo to potřebuje. Myslete, pánové Evropo, dnes máte možnost to udělat v klidném prostředí – když máte dům a uvnitř je teplo a útulno.

Mnoho Ukrajinců takové výhody nemá – ničí je ruské rakety. Ukrajina ale nadále hájí své právo na svobodu. A vaše právo na pohodlný život a klidné zítřky.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com