V Chersonu se radovali z příjezdu prvního vlaku z Kyjeva od začátku války

Do osvobozeného ukrajinského Chersonu přijel poprvé do začátku ruské invaze na Ukrajinu vlak z Kyjeva. Se dvěma stovkami pasažérů vyjel z hlavního města v pátek po desáté hodině večer. Na nástupišti čekali lidé na příjezd svých příbuzných, kteří z města odešli před Rusy, mnozí se ale jen přišli přesvědčit, že vlak skutečně přijel, protože ho považují za symbol obnovené ukrajinské kontroly nad Chersonem.

List Ukrajinska pravda píše, že sedm vagonů pomalovali ukrajinští umělci v projektu zvaném Vlaky do vítězství. Vagony prošly zásadní opravou v zařízeních ukrajinské železnice a mají teď nové vybavení. Každý byl určen některému z území, která byla na začátku projektu pod dočasnou ruskou okupací.

Ruské jednotky obsadily Cherson krátce po začátku invaze a na podzim se ho Moskva pokusila anektovat. Minulý týden se z něj ale ruská armáda stáhla na levý břeh Dněpru.

Na nádraží v Chersonu na vlak čekalo množství lidí a příbuzných těch, kteří z města před Rusy odešli. „Slíbila jsem, že se vrátím, přišlo to a já držím slovo,“ řekla třicetiletá Anastasija Ševljugová, na niž čekala matka. Svitlana Dosenková čekala na syna, s nímž se naposledy viděla ještě před začátkem války. „Mám už jenom jeho,“ dodala.

Její manžel zemřel na covid-19 dva dny po začátku invaze. V nemocnici, kde ležel připojený na přístroje, přestala jít elektřina. „Bylo to velmi těžké, dům prohledávali ruští vojáci a hledali zbraně,“ uvedla žena, která se chce nyní společně se synem vrátit do Kyjeva.

Ljudmila čekala s kytkou na vnučku. „Její rodiče v Chersonu nevědí, že přijede, zorganizovali jsme to my, konečně jsme svobodní,“ řekla žena.

Obnova železnice pomůže zásobování

Pro ukrajinskou železnici je obnova vlakového spojení s Kyjevem důvodem k hrdosti. V minulém týdnu pracovalo v chladném deštivém počasí více než sto dělníků na opravě šedesáti kilometrů trati a na odstranění min.

  V USA se střílelo v supermarketu Walmart, na místě jsou mrtví a zranění

„Je to dojemné. Když jsme slyšeli o osvobození Chersonu, dostali jsme příkaz opravit 58 poškozených míst na trati,“ řekl médiím jeden železničář z Oděsy.

Obnova spojení umožní zásobování města, které potřebuje pomoc. Rusové při ústupu zničili klíčovou infrastrukturu, takže v Chersonu neteče voda a nefunguje elektřina. Do této doby humanitární pomoc přivážely jen automobily.

CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com