Premiérem Bulharska se podle povolebních prognóz opět stane Borisov. Jeho strana však ztratila

Konzervativní strana GERB bulharského premiéra Bojka Borisova podle povolebních odhadů získala nejvyšší počet hlasů v nedělních parlamentních volbách. Podle institutu Alpha Research ji volilo 25,7 procent voličů. O pozici druhé nejsilnější strany soupeří protestní strana ITN televizního moderátora a hudebníka Slaviho Trifonova a opoziční socialisté. Obě uskupení mají mezi 15 a 17 procenty hlasů. Oficiální výsledky mají být známy do čtyř dnů.

Středopravá strana 61letého Borisova podle prognóz zveřejněných po uzavření volebních místností zůstane největší stranou parlamentu, přijde však o absolutní většinu a v roztříštěném sboru by mohla mít problémy s formováním vládní koalice. GERB ve volbách před čtyřmi lety získala 33,5 procenta hlasů.

Končící Borisovově vládě se podle agentury Reuters podařilo zvýšit průměrný měsíční příjem o více než třetinu, udržela nízký veřejný dluh a Bulharsko dovedla do takzvané čekárny na euro. Borisov, který je premiérem nejchudší členské země Evropské unie takřka bez přestávky od roku 2009, ale neuspěl v potírání korupce ani snaze reformovat justici, což loni vedlo k řadě protestů v ulicích.

Kritici Borisova obviňují z toho, že straní místním oligarchům a že finance z evropských fondů směřuje do firem blízkých straně GERB.

Socialisté, hlavní opoziční síla, předvolební kampaň stavěli na obnovení důvěry ve stát a na příslibu snížit chudobu. Podle Alpha Research strana se 17,6 procenta hlasů získala druhé místo, následuje je Trifonovova ITN s 15,2 procenta hlasů.

  Steinmeier v Kyjevě oznámil další dodávky zbraní, zažil i letecký poplach

Bulharsko první vlnu pandemie zvládlo podle agentury Reuters relativně dobře, ale nyní už si podobně jako další země ve střední a východní Evropě příliš dobře nevede. Země se sedmi miliony obyvatel denně vykazuje kolem 4000 nově nakažených koronavirem. V současné době má podle serveru Our World in Data po Maďarsku v EU druhou nejvyšší míru úmrtnosti v souvislosti s covidem-19.

Autor: https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/bulharsko-parlamentni-volby-premier-bojko-borisov-konzervativci_2104042057_aur

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com