Babiš věří, že jeho menšinová vláda vydrží až do voleb

Andrej BabišAndrej Babiš. Autor: ČTK

Pokud by komunistická strana přestala tolerovat menšinový kabinet ANO a ČSSD, jak o tom uvažuje, byla by to podle premiéra Andreje Babiše (ANO) škoda. Premiér ale věří, že jeho vláda vydrží až do podzimních sněmovních voleb. Babiš to dnes řekl v rozhovoru pro server tn.cz. Případnou výměnu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) komentovat nechtěl. Řekl pouze, že vytýkací dopisy od něj dostávají i další šéfové resortů.

O další toleranci Babišovy vlády hlasuje do úterý 6. dubna na dálku Ústřední výbor KSČM. Hnutí ANO podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa neplní část bodů toleranční dohody, na které se dohodlo s KSČM před třemi lety. Širší vedení komunistické strany proto ve čtvrtek Filipa a další členy předsednictva pověřilo dohodovacím jednáním se zástupci ANO.

Pokud by komunisté skutečně přestali vládu podporovat, byla by to podle Babiše škoda. „My ale usilujeme o podporu všech,“ řekl premiér tn.cz. O tom, zda opozice po konci nouzového stavu 11. dubna vyvolá hlasování o nedůvěře vládě, premiér nepřemýšlí. Věří, že jeho kabinet vydrží až do podzimních voleb.

Premiér se v rozhovoru pro tn.cz vyhnul odpovědi na otázku, zda příští týden odvolá ministra zdravotnictví, jak se v médiích spekuluje. Předseda vlády poslal Blatnému v poslední době několik vytýkacích dopisů. V nich ho kritizoval mimo jiné za podle něj příliš přísné podmínky pro podávání experimentálních léků na covid-19.

Podle Babiše ale vytýkací dopisy od něj nedostává pouze Blatný. „Já posílám dopisy všem, deset nebo patnáct jich dostala i ministryně Jana Maláčová (ČSSD),“ řekl serveru.

Odchod Blatného z čela zdravotnictví před dvěma týdny požadoval prezident Miloš Zeman, a to kvůli ministrovu postoji k ruské vakcíně Sputnik V. Blatný podle prezidenta není epidemiolog a nemá manažerské zkušenosti. Zeman uvedl, že pokud by se Babiš rozhodl Blatného ve funkci ponechat, nepřispělo by to ke zlepšení jejich přátelských vztahů.

  Havlíčkův resort stopl Agrofertu první dotaci, vyjádřit se ke střetu zájmů Babiše ale ‚nepovažoval za nutné‘

Autor: ČTK

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com