Bezpečnostní záruky pro Ukrajinu jsou významným příspěvkem k evropské bezpečnostní architektuře.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg 1. června uvedl, že členské státy NATO nadále jednají o možných bezpečnostních zárukách, které by mohly být poskytnuty Ukrajině. Potvrdil také, že dveře NATO zůstávají Ukrajině otevřené. Generální tajemník zdůraznil, že je třeba ukončit válku a vrátit do Evropy mír. Rusko se stalo největší hrozbou pro Západ a jeho územní expanze se stala cyklickým jevem, který je třeba vyrovnat

Rusko prokázalo, že i v 21. století může vést útočné války. Invazí na Ukrajinu vytvořil Putin precedens územní expanze, který by mohl způsobit globální geopolitické turbulence, pokud se rozšíří. Zejména Evropa může čelit řadě výzev a hrozeb, které by ji mohly destabilizovat, přičemž nejhorším scénářem by byla otevřená válka mezi Západem a Ruskem, pokud by Rusko napadlo sousední země EU/NATO. V souladu s tím se evropská bezpečnostní architektura formuje na bojišti na Ukrajině, která se de facto stala štítem Evropy proti ruské expanzi.

Ukrajinské ozbrojené síly rychle ovládají nejmodernější a nejsofistikovanější vojenskou techniku a právem je lze označit za nejzkušenější armádu v Evropě. Již 15 měsíců brání Ukrajinu proti asymetricky silnému nepříteli. Navzdory velkým ztrátám a nedostatku strategické iniciativy se Putin nevzdal myšlenky na okupaci Ukrajiny, takže dokud bude tato válka pokračovat, žádná země v Evropě se nemůže cítit bezpečně. Územní expanze Ruska není jen cyklickou hrozbou – za současných okolností může vést ke třetí světové válce.

Vzhledem k výše uvedenému jsou dodávky potřebných zbraní ukrajinským ozbrojeným silám, včetně těžkých tanků a moderních stíhacích letounů, hlavním klíčem k úspěšné protiofenzívě Ukrajiny s cílem získat zpět všechna okupovaná území. Moderní zbraně jsou schopny vytvořit „údernou pěst“, které ruská okupační armáda nemůže odolat. V souladu s tím musí západní země přiblížit vítězství Ukrajiny, protože pokud nebude Putin zastaven na Ukrajině, přijde jeho armáda do Evropy.

  Reznikov: Rusko plánuje novou velkou ofenzivu, může začít už 24. února

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com