Italové protestovali proti opatřením, ta se dále zpřísní

V Římě se v noci na neděli střetli odpůrci protiepidemických opatření s policií. Podle agentury DPA v centru italské metropole protestující na policisty házeli světlice, ničili automobily a zapalovali popelnice. Italská vláda dnes mezitím vyhlásila další zpřísnění kroků proti šíření koronaviru. Bary a restaurace budou muset od pondělí zavřít už v 18:00 SEČ, zcela se zavřou divadla a kina.

Dva policisté při římských potyčkách utrpěli zranění a nejméně deset demonstrantů bylo zadrženo. Nepovoleného protestu, který podle DPA svolala neofašistická strana Forza Nuova (Nová síla), se podle italských médií zúčastnily stovky lidí.

„Italové ukazují, že omezení a ekonomickou eutanazii ve jménu pseudopandemie nemohou dále tolerovat,“ napsal dnes na twitteru Roberto Fiore, předseda strany Forza Nuova, která v posledních parlamentních volbách v roce 2018 získala necelých 0,4 procenta hlasů. Strana organizovala násilné protesty i v pátek večer v Neapoli.

Od pondělí budou v Itálii platit nové restrikce, které mají pomoci v boji s covidem-19. Uzavřou se kina, divadla, posilovny i plovárny. Bary a restaurace budou muset přestat obsluhovat hosty úderem šesté hodiny večerní. Nová opatření mají zatím platit do 24. listopadu.

Vláda premiéra Giuseppe Conteho je nucena opatření zpřísňovat vzhledem k rostoucím počtům nově nakažených. V Itálii, která má asi 60 milionů obyvatel, v sobotu za posledních 24 hodin přibylo rekordních 19.644 potvrzených případů nákazy. Od počátku epidemie covidu-19 se tak v zemi nakazilo nejméně 504.509 lidí, z nichž 37.210 zemřelo.

V některých italských regionech platí už nyní noční zákaz vycházení a jsou v nich zavřené i školy. V Piemontu a Lombardii zůstala o víkendu zavřená nákupní centra. Jinak mají Italové například povinnost nosit roušky mimo domov.

Autor: ČTK

  Šéf americké diplomacie odmítl srovnání situace v Afghánistánu se Saigonem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com