Nejvyšší soud USA začal projednávat, zda lze Trumpa vyloučit z primárek

Nejvyšší soud Spojených států se dnes zabýval otázkou, zda exprezident Donald Trump může být vyloučen z některých letošních primárek před prezidentskými volbami kvůli svému jednání před útokem jeho příznivců na Kapitol v lednu 2021. Trump osobně k soudu nepřišel, soudci zpovídali jeho právníka Jonathana Mitchella. Konkrétně je posuzováno Trumpovo odvolání proti rozhodnutí nejvyššího soudu státu Colorado, který ho z tamních primárek diskvalifikoval. Podle agentury AP bylo zřejmé, že je soud k Trumpovu vyloučení skeptický. Jednání skončilo po více než dvou hodinách a rozhodnutí soudu v této otázce se očekává později.

Devět soudců nejvyššího soudu projednává Trumpovo odvolání proti rozhodnutí coloradského nejvyššího soudu z 19. prosince, který exprezidenta podle 14. dodatku americké ústavy vyloučil z republikánských primárek kvůli jeho počínání kolem vpádu jeho stoupenců do sídla Kongresu 6. ledna 2021. Proti rozhodnutí coloradského soudu se odvolala také Republikánská strana v Coloradu. Republikánské primárky se v tomto státě uskuteční 5. března.

V jádru sporu leží 14. dodatek americké ústavy, konkrétně jeho třetí část, podle které nesmí jakýkoliv úřad, vojenský ani civilní, ve Spojených státech zastávat ten, kdo odpřisáhl věrnost ústavě a následně se dopustil „povstání nebo vzpoury proti (ústavě) nebo poskytl pomoc a útěchu nepřátelům“ ústavy. Opatření bylo do zakládajícího dokumentu přidáno po občanské válce a mělo zajistit, aby se o úřad nemohli hlásit zástupci Konfederace.

Soudci se na začátku dnešního jednání soustředili na dva hlavní argumenty Trumpových právníků, a to že třetí paragraf nemohou státy prosazovat nezávisle bez příslušného rozhodnutí Kongresu a že se na úřad prezidenta jakožto voleného představitele zmíněná pasáž nevztahuje.

Osm z devíti soudců naznačilo, že jsou alespoň částečně otevřeni některým Mitchellovým argumentům, píše AP. Pokud soudce alespoň jeden z argumentů Trumpova právníka přesvědčí, mohl by exprezident spor vyhrát. „Myslím, že je třeba si položit otázku, proč by měl jediný stát rozhodovat o tom, kdo se stane prezidentem Spojených států,“ řekla liberální soudkyně Elena Kaganová. Konzervativní soudce Samuel Alito podobně uvedl, že „rozhodnutí coloradského nejvyššího soudu by mohlo tuto otázku fakticky rozhodnout pro mnoho dalších států, možná pro všechny ostatní státy“.

  Buckinghamský palác zveřejnil snímek náhrobního kamene královny Alžběty II.

Nejvyšší soud obvykle vydává rozhodnutí zhruba tři měsíce po konci jednání. Největší rozhodnutí obvykle přicházejí až koncem června. Podle listu The New York Times (NYT) však lze ve dnes projednávaném případě očekávat verdikt brzy.

Na nejvyšším soudu USA aktuálně poměrem šest ku třem převažují soudci považovaní za konzervativní, z nichž tři nominoval sám Trump. Exprezidenta z primárek vyloučil také stát Maine, zatímco další státy podobné rozhodnutí odmítly učinit.

Právní komentátoři se přou o oprávněnost a politickou vhodnost postupu Maine a Colorada. Shodují se však na tom, že nejvyšší soud se bude chtít vyhnout podezření z ovlivňování voleb, píše AFP.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com