„Předpokládá, že vládu sestavuji já,“ řekl Fiala po hovoru s prezidentem

seznamzpravy.cz/

Předseda koalice Spolu Petr Fiala se v sobotu přes videokonferenci setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu předpokládá, že se šéf ODS stane novým premiérem.

Kandidát na nového premiéra Petr Fiala předpokládá, že by nová vláda mohla vzniknout do Vánoc. Řekl to v sobotu po virtuálním setkání s prezidentem Milošem Zemanem. „Máme za sebou půlhodinový videorozhovor o politické situaci a dalších ústavních krocích. Byl to Miloš Zeman, jak ho znám z dřívějška. Je si plně vědom svých úkolů a toho, co mají ústavní činitelé vykonat,“ sdělil Fiala na tiskovém brífinku v Brně.

Zdravotní stav prezidentovi nedovoluje opustit Ústřední vojenskou nemocnici v Praze.

Podle politických zvyklostí prezident pověřuje předsedu vítězné strany k jednáním o sestavení nové vlády. Jak podotkl Fiala, není to však nijak zakotvené v Ústavě a prezident předpokládá, že novou vládu povede právě předseda ODS. „Předpokládá, že novou vládu sestavuji já,“ uvedl Fiala.

Koalice Spolu a PirStan budou mít v nové Sněmovně pohodlnou většinu. „Prezident si plně uvědomuje, jak dopadly volby, kdo vytváří vládu. Na příštím setkání mu předložím seznam kandidátů,“ popsal Fiala. Znovu se chtějí sejít poté, co Babišova vláda podá demisi. Programové priority nového kabinetu zatím neprobrali.

Termín jmenování nové vlády zůstává nejasný. „Mělo by se odehrát v řádu týdnů,“ doplnil šéf ODS. Prezident chce podle něj jmenovat vládu bez zbytečných odkladů, samozřejmě nelze ovlivnit další faktory jako epidemiologickou situaci nebo prezidentovo zdraví. Personální otázky zatím politici neřešili.

Schůzku okomentoval i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Prezident republiky a předseda ODS se dohodli na budoucí spolupráci. S tím, že oba uvítali nabídku na pravidelné schůzky a pravidelná jednání,“ napsal na twitteru.

Prezident už v pátek pro Frekvenci 1 řekl, že s jmenováním Fialy jako šéfa nové vlády nebude problém. Zopakoval, že končící předseda vlády Babiš vzhledem k povolebnímu rozložení sil nemá zájem pokračovat jako premiér. Ostatní strany s ním nechtěly spolupracovat. Hlava státu zároveň uvedla, že udělá vše pro to, aby kabinet vznikl co nejrychleji.

Předseda ODS také informoval prezidenta o pokračujících jednáních o nové vládě. Představitelé pěti stran podepíší vládní koaliční smlouvu v pondělí. Ve stejný den je na programu ustavující schůze nové Sněmovny. Pak podá Babišův kabinet demisi, fakticky však povládne do jmenování nového předsedy vlády a ministrů. „S prezidentem jsme domluvení, že bychom se po demisi současné vlády znovu setkali. Věříme, že už to bude moci být kontakt přímý,“ sdělil Fiala.

Na tomto setkání chce hlavě státu předložit konkrétní kandidáty.

Jak upozornily Seznam Zprávy, Zeman se může pozastavit nad některými jmény nového kabinetu. Post pro evropské záležitosti má připadnou bývalému rektorovi Masarykovy univerzity a senátorovi Mikuláši Bekovi. Ten měl  s hlavou státu dříve spory.

Fiala zatím o žádných personálních neshodách neví. „Nepředbíhejme. Uvidíme. Budu mít s prezidentem setkání, kde mu předložím seznam konkrétních kandidátů. Je zbytečné říkat, že ohledně některých jmen nastanou problémy, když to tak třeba nebude. Jsem připravený na to, že je potřeba se bavit s panem prezidentem o tom, kdo bude zastávat jednotlivé pozice ve vládě a že pan prezident má právo setkat se s těmi lidmi a diskutovat o jejich představách,“ dodal Fiala.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com