Začala likvidace Dolu Lazy na Karvinsku, uhlí se v něm těžilo téměř 130 let

V Orlové na Karvinsku začala likvidace Dolu Lazy. Uhlí se v něm těžilo od roku 1890. Demolice většiny povrchových staveb bude hotová do konce roku. Důl byl uzavřen koncem listopadu 2019. Místní šachta patřila mezi největší v celém revíru.

Místní říkají červenému komplexu „orlovské Hradčany“. Typické panorama teď končí mezi čelistmi demoličních kleští.

„Nízké objekty se demolují postupným rozebíráním shora dolů pomocí demoliční techniky a demoličních kleští. Vyšší objekty mostů budou snášeny postupně jeřábovou technikou a za pomoci velkých jeřábů,“ popsal likvidaci dolu vedoucí oddělení útlumu závodu Darkov podniku Diamo Milan Paľo.

Po demolici zůstane v místě přibližně patnáct set tun materiálu, a to převážně železa. Výtěžek z jeho prodeje pak bude sloužit k uhrazení likvidace. „Vytěžilo se tady 145 milionů tun kvalitního uhlí. Na ty roky je to v průměru více než milion tun ročně. Bylo to v tom plném rozmachu ostravsko-karvinského revíru, to byla jedna dvacetina tonáže z celého revíru,“ řekl ředitel závodu Josef Lazárek.

Zásyp jednotlivých jam začne v příštím týdnu. Do dolu se nasype kamení –⁠ takvazná hlušina, která se na povrch dostala při těžbě. „Dvě jámy jdou nezpevněným zásypem, na to je potřeba 140 tisíc tun materiálu zásypového,“ dodal Lazárek.

I přes to, že budou jámy zasypány, by se Diamo k uhlí, které zůstalo v lokalitě, v případě potřeby do budoucna dostalo. „My bychom zpřístupnili zásoby, které zůstaly v dobývacím prostoru Lazy, z jiného dobývacího prostoru, například ČSA,“ uvedl náměstek ředitele závodu Darkov podniku Diamo Jiří Golasowski.

U Dolu ČSA a Dolu Darkov zjišťuje Diamo možnost znovuotevření. Analýza má přinést odpovědi na to, kolik by obnovení těžby stálo a jestli by se vyplatila. Hotová bude na konci října.

Zdroj: CT24

  Pavel: Karlovarský kraj má velký potenciál, je třeba ale zlepšit kvalitu života

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com