Kulhánek: Skotská asociace by se měla omluvit či distancovat od poradce

globe24.cz

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) požádal britského velvyslance v ČR Nicka Archera, aby tlumočil Skotské fotbalové asociaci žádost o omluvu, případně o jednoznačné distancování od poradce pro rovnoprávnost a diverzitu Marvina Bartleyho. Čechy označil za „zkažené ovoce“. Lhůtu na omluvu Kulhánek nedal, věří, že asociace přispěje ke zklidnění situace. Ambasáda Británie poté na twitteru uvedla, že se britský velvyslanec zavázal žádost o omluvu předat a vyjádřil odhodlání dále posilovat vztahy.

Kulhánek si Archera předvolal, aby s ním jednal o urážkách českých dětí v médiích a na internetu v souvislosti se čtvrtečním utkáním Sparty Praha s Glasgow Rangers. Zápasu na stadionu Sparty mohli ve čtvrtek přihlížet jen dětští diváci s doprovodem a opakovaně bučeli na hráče tmavé pleti Glena Kamaru. Britská média, trenér Rangers i Kamarův právník chování diváků odsoudili.

Bartley na twitteru napsal, že v žádném případě nešlo o chybu dětí, protože se chovají tak, jak to vidí u dospělých. „Jakou šanci mají, když jsou vloženi do misky se shnilým ovocem,“ doplnil a k vyjádření přidal fotografii shnilých jahod.

„Informoval jsem dnes pana velvyslance o velkém rozhořčení, které napříč celou českou společností vyvolalo toto skandální přirovnání ze strany činovníka Skotské fotbalové asociace,“ řekl Kulhánek. Sportovní utkání podle něj přináší různé emoce, nesmí ale přerůst do „xenofobních urážek mířených na nezletilé děti.“

Britské velvyslanectví v Praze na twitteru uvedlo, že britská vláda odsuzuje rasismus a xenofobii ve všech podobách a že incidenty během fotbalových zápasů by se měla zabývat UEFA. „Na setkání s ministrem Kulhánkem se britský velvyslanec zavázal předat Skotské fotbalové asociaci žádost o omluvu a vyjádřil odhodlání dále posilovat vztahy,“ napsalo velvyslanectví.

Mladí fanoušci bučením dávali najevo svou averzi k finskému záložníkovi tmavé pleti, který v březnovém osmifinále Evropské ligy proti Slavii obvinil obránce Ondřeje Kúdelu z rasistické urážky. Kamara tehdy ohlásil, že na něj od Kúdely směřovala rasistická poznámka, po utkání jej pak fyzicky napadl. I když Kúdela rasismus popřel, dostal od asociace UEFA zákaz startu v deseti zápasech a přišel tak o mistrovství Evropy. Kamarovi za útok na Kúdelu zastavila disciplinární komise činnost na tři utkání.

  CVVM: Prezident má zasahovat do činnosti vlády, ale v omezené míře, míní většina

Podle Kulhánka nevole, která byla vůči Kamarovi projevena, neměla nic společného s jeho barvou pleti, ale se zmíněnými dřívějšími událostmi. „Na hřišti se minulý čtvrtek pohybovalo mnoho hráčů různých národností a barvy pleti, žádný se nestal terčem rasistického urážení,“ poznamenal ministr.

Británii považuje Česko za důležitého přítele a spojence, Kulhánkovi záleží na dlouhodobě vynikajících vztazích mezi zeměmi. „Přesto nemůžeme nevidět, že v posledních letech se v britském veřejném prostoru objevují verbální a bohužel někdy i fyzické útoky vůči občanům ze střední a východní Evropy,“ řekl.

Připomněl, že naposled si český ministr zahraničí předvolal britského velvyslance po překvapivém rozhodnutí britského soudu v případu českého občana Zdeňka Makara usmrceného v Londýně v září 2016. Britská justice zprostila Raymonda Sculleyho, který českého občana ubil řetězy, obžaloby ze zabití i z vraždy.

Kulhánek také řekl, že se s Archerem shodl, že projevy rasismu, xenofobie či jiné projevy nesnášenlivosti nepatří do fotbalu, ani do české a britské společnosti.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com