Senát: Pokud Zeman zvládne jmenovat vládu, může úřadovat i z lůžka

idnes.cz

Senát bude postupovat podle článku 66 ústavy jen na základě rozhodnutí prezidentova lékařského konzilia potvrzeného posudkem z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Pokud se stav prezidenta nezhorší, bude moci pracovat i z nemocničního lůžka. Potvrdila to dnes senátní komise pro ústavu.

Usnesla se, že pokud bude prezident Miloš Zeman moci vykonávat alespoň významná oprávnění a pravomoci svého úřadu, schůzi Senátu k využití článku 66 ústavy nebude svolávat. Nezhorší-li se prezidentův zdravotní stav. Významnými oprávněními komise myslí třeba jmenování předsedy vlády, ministrů, soudců, profesorů a podobně.

Podle předsedy komise Zdeňka Hraby (STAN) by šlo o takzvané dvoufázové ověření. „Pokud bude zpráva konzilia taková, že prezident nemůže vykonávat svůj úřad, vyžádáme si oficiální posudek ze strany ÚVN,“ řekl. Lékařský posudek považuje za nepřekročitelnou podmínku.

Prezident Zeman podle člena konzilia Pavla Pafka trpí jaterní cirhózou a kvůli ní má zavedenou sondu do žaludku. Na jak dlouho, neuvedl. Někteří lékaři z jeho konzilia už vyloučili, že by se prezident dostal do plné zdravotní kondice.

Podle Hraby to však není potřeba. „Nemyslím si, že je zásadní, aby byl schopen vykonávat celou paletu prezidentských pravomocí,“ řekl dnes na tiskové konferenci. Za zbytné prý považuje různé přehlídky či návštěvy.

Na dotaz Seznam Zpráv, zda je pro Senát přijatelné, aby Miloš Zeman dokončil své volební období jen formou vykonávání významných oprávnění z nemocničního pokoje, přímo neodpověděl.

„Je to otevřené, zdraví je věc velmi ošidná, může se stát cokoliv, navrhli jsme postup, který jsme považovali za vhodný a odůvodnitelný,“ uvedl.

Senátorka Šárka Jelínková poté novinářům řekla, že v případě, že by Senát zbavil prezidenta pravomocí ve chvíli, kdy je vykonává z nemocničního lůžka, avšak ví, co činí, a jde o jeho rozhodnutí, by vznikl až mezinárodní precedens.

  Od pondělí bude složitější návrat ze Slovenska a Lucemburska

V případě, že by se prezidentův zdravotní stav opět změnil k horšímu, bude Senát chtít před případnou aktivací článku získat aktuální zprávu o zdravotním stavu Zemana ze strany nemocnice. A to včetně prognózy vývoje jeho stavu z hlediska možnosti vykonávat úřad prezidenta. Tedy podobně, jako tomu bylo u zatím poslední zdravotní zprávy ze strany ÚVN.

Podle místopředsedy komise Michaela Canova (STAN) bude partnerem Senátu pro komunikaci i nadále Ústřední vojenská nemocnice. „ Spolupráce, nebo spíš nespolupráce Kanceláře prezidenta republiky, je víc než tragická. Spoléháme se nejen na ÚVN, ale i na konzilium,“ uvedl.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com