Atentát na Heydricha připomene pietní akt, historická tramvaj i sportovní den

Výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha dnes v Praze připomene pietní shromáždění, sportovní den i historická tramvaj. V Libni se dopoledne odehraje tradiční vzpomínkový akt u památníku Anthropoid nedaleko zatáčky, kde před 81 lety na Heydricha zaútočili dva českoslovenští výsadkáři vyslaní z Británie – Jan Kubiš a Jozef Gabčík. Nejmocnější muž tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava a jeden ze spolutvůrců holokaustu zemřel o několik dní později. Okamžitě po atentátu následovala krutá odplata nacistů – stanné právo, masové popravy a zatýkání, vyhlazení Lidic a Ležáků. Kubiš, Gabčík a pět dalších parašutistů padlo 18. června po boji s přesilou v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje v Resslově ulici.

Na pietní shromáždění v Libni naváže první ročník Sportovního rodinného dne nazvaného Operace Anthropoid 2023, který se koná v nedalekém areálu Základní školy Glowackého. Organizátoři ze spolku Orel pro příchozí připravili soutěže v miniházené, softbalu či pétanque, jízdy zručnosti, střelnici, charitativní štafetu na cyklotrenažerech, workshopy parkouru nebo ukázky ragby a bojových sportů. Chybět nebudou nafukovací atrakce či opékání buřtů.

Do ulic hlavního města dnes vyjede historická tramvaj připomínající místa a události spjaté s operací Anthropoid. Tramvaj pojede ze střešovické vozovny na Karlovo náměstí. „Jízda symbolicky začíná u Pražského hradu, kde měl v Černínském paláci kancelář cíl parašutistů, Reinhard Heydrich, a končí v zastávce Karlovo náměstí blízko chrámu sv. Cyrila a Metoděje. Zde parašutisté padli v boji s nacistickou přesilou,“ připomněl pracovník Vojenského historického ústavu Praha Zdeněk Špitálník, který se na projektu podílel. Trasa povede i kolem bydlišť lidí, kteří parašutistům pomáhali. V tramvaji budou během hodinu a půl dlouhé cesty průvodci v historickém oblečení. Vstupenky na dopolední a odpolední jízdu bylo možné koupit předem na webu Prague City Tourism (PCT).

Výročí atentátu si Česká republika od loňska připomíná jako významný den s označením Den národního vzdoru. Vzpomíná na hrdinský čin obou československých vojáků a jejich spolubojovníků, statečnost mnoha lidí, kteří jim v protektorátu pomáhali, i oběti následných rozsáhlých represí. Po atentátu na Heydricha, označovaném za největší čin evropského domácího odboje za druhé světové války, odvolaly své podpisy pod Mnichovskou dohodou Francie a Británie, což přispělo ke znovuobnovení poválečného Československa v předmnichovských hranicích.

  Tatra vyrazila na cestu kolem světa. Nejdřív z Prahy do Brna, potom až do Vladivostoku

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com