Češi se přestávají chránit před koronavirem, ukazují data

echo24.cz

Podle průzkumů se chování Čechů během pandemie mění. Aktuálně stoupá počet kontaktů, s nimiž se lidé stýkají, a to navzdory rostoucím počtům nově nakažených. Stejně tak klesá ochota se celkově před virem chránit.

Lidé stále méně chrání sebe i ostatní

Z grafu plyne, že i během omezení nařízených vládou se lidé setkávali se stále větším počtem dalších osob – a tyto počty i nadále rostou. O trochu více opatrnější jsou ženy než muži, což platí prakticky po celou dobu trvání pandemie na území Česka.

Průměrný počet osob v podstatném kontaktu, s nimiž se setkávali muži, činil 17, u žen to pak bylo 15 osob. Průměrná intenzita sociálních kontaktů v průběhu listopadu postupně rostla až k 16 kontaktům z prvního prosincového týdne, kdy byly znovu otevřeny restaurace, obchody i provozovny služeb.

Průzkumy, které sledují chování lidí během koronavirové pandemie, provádí agentura PAQ Research.

Přestože lidé kontakty omezili zhruba na polovinu oproti normálnímu stavu, jejich další nárůst by nyní pak mohl znovu urychlit šíření nákazy. „Míra obav z epidemie se po celý listopad snižovala,“ říká sociolog Daniel Prokop z agentury PAQ Research.

„Pokles obav provázelo i mírné polevování v ochranných aktivitách, zejména těch souvisejících se sociálními kontakty. Před virem jsme se nejvíce chránili koncem října. Od té doby intenzita jednotlivých protektivních aktivit stagnuje či mírně klesá – např. v případě vyhýbání se prostorám s mnoha lidmi,“ vysvětluje.

Méně hygieny i home office

Všechna možná opatření, která mohli lidé provádět bez ohledu na rozhodnutí vlády, jako je vyhýbání se přelidněným místům, omezování fyzického kontaktu (například podávání ruky) i celkové sociální distancování nyní přestávají dodržovat.

Nejvíce se lidé chránili na přelomu října a listopadu a od té doby pozvolna polevují.

„Využívání home office na začátku prosince pokleslo a v restauracích bylo 17 % našich respondentů. Jen cca čtvrtina až třetina z našich respondentů, kteří jsou rizikoví (byli v posledním měsíci v kontaktu s někým nakaženým či mají specifické symptomy), prošli během listopadu a počátkem prosince testováním,“ poukazuje Daniel Prokop a dodává, že všechny tyto faktory – nárůst kontaktů, které úzce souvisí s reprodukčním číslem, a slabé testování a trasování – mohly mít vliv na zrychlení šíření epidemie v posledním týdnu.

  Babiš poslal peníze na reality ve Francii z české banky, řekl šéf komise

Méně rodiny, stejně nakupování

Lidé v listopadu sice omezili kontakty s rodinami a přáteli, ovšem oproti jarním měsícům nepoklesla ani četnost nákupů, ani například cesty přeplněnou hromadnou dopravou.

V posledním týdnu pak respondenti uváděli, že nejčastěji nakupovali a navštěvovali rodiny a přátele.

Muži v hospodách a na chalupách, ženy u lékaře

Viditelné rozdíly v chování žen a mužů lze v posledním sledovaném týdnu od 30. listopadu do 6. prosince sledovat u návštěv restaurací, kam přišlo dvakrát více mužů než žen. Stejně tak se dvojnásobek mužů než žen uchýlil na chaty a chalupy. Naopak zdravotnická a sociální zařízení navštěvovaly výrazně více ženy.

Ohrožené skupiny se izolují samy

Z průzkumů je pak zřejmé, že pokud jde o věkové složení, nejvíce se chrání ohrožené skupiny obyvatel ve věkových kategoriích od 55 let výše. Jejich celkové sociální kontakty jsou oproti mladším ročníkům poloviční.

U vyšších věkových skupin pak hraje roli také omezení návštěv sociálních zařízení, jako jsou pečovatelské domy apod.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com