Sněmovna bude schvalovat zavedení daně z mimořádných zisků

Sněmovna dnes bude schvalovat vládní daňový balíček se zavedením daně z mimořádných zisků a možnost předčasných penzí pro záchranáře. Svolání mimořádné schůze podnítili poslanci vládní koalice. Ve sněmovním finále je v návrhu programu také vznik Digitální a informační agentury, která má převzít správu základních registrů a propojit informační systémy veřejné správy.

Výnos z daně z mimořádných zisků má vládě pomoci nahradit náklady na opatření proti drahým energiím. Koaliční i opoziční poslanci podali k návrhu ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) několik dalších úprav včetně sazby daně nebo rozšíření okruhu bank, kterých by se nová daň týkala. Vládní koalice se na konečných parametrech daně dosud neshodla, její zástupci o nich mají ještě před sněmovním schvalováním jednat.

Daňový balíček jako celek mění několik daňových zákonů a kromě jiného zvyšuje limit pro povinnou registraci plátců daně z přidané hodnoty z jednoho milionu na dva. Stejně zvedá také hranici pro využití paušální daně.

Při schvalování možnosti předčasných důchodů pro záchranáře až o pět let budou poslanci hlasovat o pozměňovacích návrzích, které rozšiřují nárok na příspěvek 500 korun k penzi za vychované dítě. Jinou úpravou by Sněmovna mohla snížit starobní důchody prominentům bývalého komunistického režimu.

V návrhu programu schůze je také druhé čtení poslanecké předlohy o změnách v řízení Národní sportovní agentury, která zejména rozděluje sportovní dotace. Možnost podávat pozměňovací návrhy budou mít poslanci také k vládní novele o zjednodušení povolování menších staveb obnovitelných zdrojů energie. Předloha stanoví, že pro stavby obnovitelných zdrojů energie do 50 kilowatt nebude třeba povolení stavebního úřadu ani licence Energetického regulačního úřadu. Nyní není licence nutná u zdrojů do deseti kilowatt.

ČTK

  Ve středu byl nárůst počtu případů covidu nejnižší za všední den od září

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com