Ukrajinští vojáci musí odrážet až 80 ruských útoků za den, uvedl Zalužnyj

Ruská vojska na některých úsecích fronty ztrojnásobila intenzitu svých bojových akcí a podnikají až 80 útoků denně proti ukrajinským obráncům, uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. Na tuto situaci upozornil velitele sil Severoatlantické aliance v Evropě, amerického generála Christophera Cavoliho.

„Posoudili jsme situaci na frontě. Je napjatá, ale zůstává pod kontrolou. Nepřítel ztrojnásobil intenzivnost bojových operací na jednotlivých úsecích fronty – až na 80 útoků každý den. Díky hrdinství a mistrovství našich vojáků držíme obranu,“ uvedl ukrajinský generál.

S americkým kolegou probral také ruské útoky podnikané za pomoci raket, střel s plochou dráhou letu a dronů. „Naši partneři chápou, že je nezbytné dodat Ukrajině systémy protiraketové a protivzdušné obrany a vynakládají v tomto směru značné úsilí,“ ocenil ukrajinský velitel.

Zalužnyj neupřesnil nejohroženější úseky fronty. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová ve středu v televizi hovořila o tom, že nejintenzivnější boje se odehrávají v Bachmutu a u Soledaru v Donbasu na východě země, kde ukrajinští obránci denně odrážejí desítky ruských útoků. „Epicentrem je Bachmut, Soledar a celkově doněcký úsek fronty. Stává se, že nepřítel tam podniká za den desítky útoků a my je odrážíme. Fakticky se tam odehrává oboustranný pohyb: pokud se nepříteli podaří trošku postoupit vpřed, okamžitě následuje ukrajinský protiútok a získáváme zpět všechna území,“ řekla. Zdůraznila, že Ukrajina se nevzdává ani jediné pídě svého území, jakkoli se nepřítel v krutých bojích snaží dosáhnout administrativní hranice Doněcké oblasti a ukrajinská obrana se nachází ve „složité“ situaci.

ČTK

  Zelenskyj přiletěl do Nizozemska, sejde se s premiérem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com