Dánsko pozastavilo očkování vakcínou od firmy AstraZeneca

seznamzpravy.cz

Dánské zdravotnické úřady dnes oznámily, že pozastavují očkování proti nemoci covid-19 vakcínou od firmy AstraZeneca. Důvodem jsou zprávy o výskytu krevních sraženin u několika lidí, kterým byla vakcína podána, informovala agentura Reuters.

„Je zdokumentováno, že vakcína je bezpečná a efektivní. Musíme ale reagovat na zprávy o možných vážných vedlejších účincích zaznamenaných jak v Dánsku, tak i v dalších evropských zemích,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci ředitel dánské Státní rady pro zdravotnictví Sören Broström.

Na možné problémy s vakcínou firmy AstraZeneca poukázalo v posledních dnech také Rakousko. Jednu z šarží přestala země používat poté, co jedna z naočkovaných zdravotních sester z nemocnice ve městě Zwettl zemřela v důsledku vážných problémů se srážením krve a druhá byla ve vážném stavu s plicní embolií. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nicméně ve středu oznámila, že zmíněná šarže vakcíny je podle předběžného vyšetřování v pořádku. Očkování tedy podle EMA nebylo příčinou zdravotních potíží žen z Rakouska.

Vakcínu, kterou vyvinula britsko-švédská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, EMA doporučila k podmínečnému využívání v zemích EU v únoru a očkuje se s ní také v České republice. Kromě ní ČR používá vakcíny společností Pfizer/BioNTech a Moderna.

Některé státy rovněž již dříve rozhodly, že vakcínu AstraZeneca nebudou podávat lidem starším 65 let. Důvodem je skutečnost, že podíl starších osob zahrnutých do klinických studií byl relativně nízký a data se proto týkala především efektivity v nižších věkových kategoriích. Firma AstraZeneca spekulace o nízké účinnosti své vakcíny u starších osob odmítá.

Autor: ČTK

  Navalného otrávili novičokem, potvrdili lékaři. Německo chce od Ruska vysvětlení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com