Statistici zveřejní informace o lednovém vývoji spotřebitelských cen

Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní informace o vývoji spotřebitelských cen v lednu. Analytici očekávají zvýšení inflace vzhledem ke konci úsporného tarifu na energie a zvýšení cen elektřiny a plynu na cenové stropy. Projeví se také tradiční lednová úprava ceníků zboží a služeb. Lednový meziroční růst cen tak podle analytiků bude mezi 16,2 a 19 procenty. V prosinci byla inflace 15,8 procenta.

„K obvyklým nejistotám kolem lednového vývoje cen potravin a jádrové inflace se letos významně přidávají ještě ceny energií. S koncem loňského roku by totiž ze statistik ČSÚ měl vypadnout vliv úsporného energetického tarifu. Jeho započtení v říjnu vedlo k poklesu průměrné ceny elektřiny na zhruba polovinu,“ upozornil analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Podle odhadu analytiků i České národní banky (ČNB) byla v lednu inflace na vrcholu, v dalších měsících bude klesat. Ve druhém pololetí by se měla dostat pod deset procent.

V prosinci rostly spotřebitelské ceny o 15,8 procenta, inflace zpomalila z listopadových 16,2 procenta. Ceny zboží v prosinci meziročně úhrnem vzrostly o 17,8 procenta a ceny služeb o 12,5 procenta.

ČTK

  Petříček je v karanténě, na summitu EU ho zastupuje Hrdá

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com