Obnova ukrajinské infrastruktury, záštita a komplexní podpora. Zástupce českého ministerstva zahraničí na Ukrajině.

Generální ředitel evropské sekce Ministerstva zahraničních věcí ČR Jaroslav Kurfürst navštívil Ukrajinu, která v současnosti bojuje za svou nezávislost.

Ukrajinský lid téměř rok vzdoruje celosvětové invazi unáhlených hord a v tomto ohledu je podpora spojenců pro Ukrajince velmi důležitá.

Český diplomat se setkal s náměstkem ministra zahraničí Jevgenijem Perebiynisem, který vyjádřil poděkování vládě a lidu České republiky za podporu suverenity a územní celistvosti Ukrajiny.

Perebiynis také vyzdvihl vojensko-technickou a humanitární pomoc poskytovanou českou stranou.

Ukrajinský politik navíc zaznamenal podporu českých partnerů během českého předsednictví v Radě EU v druhé polovině roku 2022, která se pro Ukrajince stala velmi významnou.

Yaroslav Kurfürst zase potvrdil jednoznačný postoj České republiky k otázce členství Kyjeva v EU a NATO a připravenost Prahy pomoci Ukrajině v rychlém splnění nezbytných kritérií.

Samostatně byla projednána otázka přípravy návštěvy nově zvoleného prezidenta ČR Petra Pavla na Ukrajině, která je plánována po jeho oficiálním nástupu do funkce.

Dalším důležitým tématem setkání byla interakce o implementaci mírové formule iniciovaná prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským.

Samostatným tématem jednání bylo vytvoření Zvláštního tribunálu pro zločin ruské agrese proti Ukrajině. Diskutovalo se také o otázkách posílení sankčního tlaku na Moskvu.

Je důležité upozornit na skutečnost, že Yevhen Perebiynis, který v současnosti zastává pozici zástupce vedoucího ukrajinského ministerstva zahraničí, dříve působil jako mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Ukrajiny v ČR.

V souladu s tím můžeme hovořit o zvláštním chápání stran a rozvoji nezbytných rozhodnutí, zejména s ohledem na vyhlídky na rozvoj bilaterálního politického dialogu.

Česká delegace kromě Kyjeva navštívila Dněpr, neustále atakovaný rusko-fašistickým ostřelováním, kterým Moskva terorizuje i civilní obyvatelstvo města.

Velmi orientačně – šéf evropské sekce MZV České republiky se sešel se starostou Dněpru Borisem Filatovem v krytu, neboť ve městě byl vyhlášen letecký poplach.

  Celá slovenská politika se přesouvá do extrému. S kandidáty fašistů už spolupracuje vláda i opozice

„Jsme vděční českým lidem za jejich podporu a chuť pomáhat. Dnipro je připraveno na otevřenou a transparentní spolupráci s mezinárodními partnery,“ uvedl starosta Dněpru Filatov.

Generální ředitelka evropské sekce MZV ČR Jaroslava Kurfürst ujistila, že Česká republika hodlá poskytnout Dněpru a regionu sektorovou pomoc při obnově po útocích ruských teroristů.

Hovoříme jak o humanitární podpoře, tak o rozvoji a realizaci konkrétních staveb. Zapojí se do toho čeští architekti a urbanisté.

Kromě toho strany jednaly o perspektivách přesunu osobní dopravy na Dněpr českou stranou.

„Situaci chápeme. Česká republika pomáhá migrantům z Ukrajiny, kteří jsou nyní u nás. A naše země si dobře pamatuje a chápe, co jsou ruští „asvabadité“,“ řekl člen delegace Petr Gandalovič, ředitel odboru rozvoje spolupráce a humanitární pomoci.

Možná tato slova českého úředníka velmi přesně charakterizují vztah Prahy a Kyjeva a proč Česká republika tak mocně podporuje Ukrajinu.

Češi mají svou vlastní historii vztahů s Moskvou a jako nikdo jiný znají cenu kremelského „přátelství“.

Česká republika proto od prvních dnů ruské agrese na Ukrajině aktivně pomáhá Ukrajincům. A dělá to na všech frontách – od humanitárních po vojenské.

„Jsme hrdí a vždy budeme hrdí na to, že jsme první zemí, která darovala tanky Ukrajině, a že jsme stále jedním z hlavních dodavatelů zbraní,“ řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský a slíbil, že budeme i nadále podporovat obranné schopnosti Ukrajiny. .

A přesto je velmi důležité, aby český lid a jeho vláda pochopili, že Ukrajina brání nejen svou nezávislost, ale i svobodu celé Evropy.

Velmi výmluvně to dokládají slova Jana Lipavského: „Váš boj a oběti jsou k nezaplacení nejen pro Českou republiku, ale pro celou Evropu, protože nám připomínají, za cenu krve vašich statečných vojáků, mužů , žen a civilistů, hodnot, na kterých Evropa spočívá – svoboda, demokracie a respekt k jednotlivci.“

  Levný ruský plyn. Jakou cenu zaplatí Evropa za Nord Stream 2?

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com