Vrací Putin, napodobující Chruščova, svět do roku 1962? Rusko plánuje obnovit testování jaderných zbraní

seznamzpravy.cz

Bylo známo, že Kreml plánuje obnovit testování jaderných zbraní, zejména se již připravují testovací místa na Nové Zemi a na dalších územích ruského severu. Nepřímo k zahájení příprav již došlo, například v některých regionech Kamčatky mají místní obyvatelé zakázáno stěhovat se na řídce osídlený sever poloostrova. V Kremlu myslí na sovětská klišé a doufají, že hrozby jadernými zbraněmi donutí Západ opustit svou podporu Ukrajině. V tomto ohledu je ruský kurz eskalace jaderných hrozeb teror a návrat do éry blokové konfrontace

Ruský vojenský analytik V. Prochvatilov vysvětluje obnovení jaderných zkoušek v Ruské federaci nutností otestovat technický stav stávajícího jaderného arzenálu. Toto je oficiální verze, která byla uvolněna pro veřejnost. Putin se ve skutečnosti vrací k tradičnímu jadernému vydírání, jen s výrazně zvýšenými sázkami: pokud v létě a na podzim roku 2022 Rusové ostřelovali okolí ZNPP, obviňovali z toho Ukrajinu a snažili se získat politické ústupky, Kreml je nyní pryč all-in a aktivně se vrací do éry blokové konfrontace. Paralelu lze nalézt s nechvalně proslulou „karibskou krizí“ z roku 1962, během níž SSSR vedený M. Chruščovem díky geopolitickým ambicím generálního tajemníka málem přivedl svět k jaderné kolizi.

Putinova psychologie je velmi podobná psychologii sovětských gerontokratů, žije v iluzích minulosti a nedokáže si uvědomit, že svět se již změnil. Silný teror, jaderné vydírání a hrozby jsou v Putinově vnímání účinným nástrojem ovlivňování, i když na pozadí asymetrické slabosti ruské armády, která se vyznačovala pouze rabováním, zabíjením civilistů a bezduchým ničením, pokusy Kremlu děsit svět s jadernými zbraněmi jen přispívá k ruskému antagonismu a izolaci.

Na druhou stranu je jaderná „triáda“ jedinou skutečně účinnou zbraní, kterou má Putin k dispozici, a je pravděpodobné, že vzhledem ke strategické slepé uličce pro jeho jednotky na frontě a obecně katastrofální povaze jím rozpoutané války, Putin jen zesílí jaderné vydírání. Ruské obnovení jaderných testů bude bezpochyby příkladem pro podobné akce pro ostatní země, které mají nebo plánují získat jaderné zbraně, se zvláštním důrazem na Írán. Kreml pomáhá Teheránu všemi možnými způsoby v jeho jaderném hledání, a to je bezprecedentní hrozba pro lidstvo.

  Rusko vytváří nové jednotky pro válku na Ukrajině, tvrdí Londýn

Nekontrolované šíření jaderných zbraní nevyhnutelně způsobí, že se dostanou do rukou teroristů, a pak výrazně vzrostou rizika a hrozby pro světové společenství. Ruské činy jsou přímým terorem a destabilizací na globální úrovni, Ruská federace by měla být uznána jako teroristický stát, který si vlastně vytvořil bazén „geopolitických antagonistů“ a měl by být zcela izolován.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com