V Turecku záchranáři stále nacházejí přeživší po zemětřesení

I čtyři dny po katastrofálním zemětřesení objevují turečtí záchranáři přeživší pod troskami zřícených domů. Navzdory přetrvávajícím nízkým teplotám mráz jsou stále slyšet zvuky uvězněných lidí, kteří zoufale volají o pomoc, uvedla agentura DPA s odvoláním na turecká média. Počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 21.000.

V provincii Kahramanmaraş byla podle agentury Anadolu po 92 hodinách od otřesů půdy zachráněna matka s dcerou. Předtím byla ve stejné oblasti ze sutin vytažena živá pětiletá dívka Mina. „Jsem tak šťastný, že jsme ji našli,“ řekl jeden z jejích zachránců. V provincii Hatay byla 88 hodin po zemětřesení zachráněna dvouletá Fatima.

„Budeme pokračovat, dokud si nebudeme jisti, že už nikdo nepřežil,“ citovala mluvčího záchranné služby stanice TRT World.

Počet nalezených těl v Turecku mezitím stále roste. Podle viceprezidenta Fuata Oktaye činí současná bilance 17.664 mrtvých. Zraněných evidují turecké úřady dnes nad ránem 72.879. V sousední Sýrii, kde ničivé zemětřesení rovněž udeřilo, bylo dosud nalezeno více než 3377 mrtvých. Očekává se, že konečný počet bude výrazně vyšší.

Oktay poděkoval všem záchranářům a uvedl, že své týmy vyslalo do Turecka 75 zemí.

Zemětřesení o síle 7,7 stupně zasáhlo v pondělí brzy ráno pohraniční oblast mezi Tureckem a Sýrií a způsobilo obrovské škody. Stejný den odpoledne pak následovalo ve stejné oblasti další zemětřesení o síle 7,6 stupně.

ČTK

  EK chce v reakci na protesty zjednodušit předpisy pro zemědělce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com