Vláda spolu s nouzovým stavem prodloužila i epidemická opatření

zpravy.aktualne.cz

Vláda spolu s nouzovým stavem prodloužila i platnost opatření proti šíření epidemie covidu-19. Novinářům to po jednání řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). S výjimkami tak dál platí omezení volného pohybu či shromažďování včetně nočního zákazu vycházení, zavřené zůstávají restaurace a obchody kromě provozoven se stanoveným nezbytným zbožím. Kabinet podle Blatného ale v rámci opatření o provozu služeb umožnil činnost jeslí. Aktualizaci opatření systému PES, která by měla platit od 1. února, dnes vláda z časových důvodů neprojednala. Podle Blatného se k ní vrátí v pondělí.

Omezení v Česku odpovídají od 27. prosince nejvyššímu pátému stupni tabulky protiepidemického systému PES. Index PES se sice více než týden drží ve čtvrtém z pěti stupňů rizika, představitelé vlády ale chtějí s případným posunem do nižší úrovně opatření počkat, než se uklidní situace v nemocnicích.

Od závěru prosince je i ve velkých obchodech možné prodávat pouze to zboží, které nabízí otevřené specializované obchody. Vláda v úterý seznam rozšířila o papírnické zboží, dětské oblečení a obuv. Povolen je třeba prodej benzinu, léků či brýlí a otevřeny mohou být i zverimexy, prodejny novin a tabáku, prádelny, autoservisy, železářství, květinářství nebo galanterie.

Zavřeno mají také všechny provozovny služeb nebo třeba lyžařská střediska. Omezeno je shromažďování ve vnitřních i venkovních prostorech. Zavřeno mají ubytovací zařízení a restaurace, galerie, muzea, památky, zoo, bazény či fitness centra. Ve sportu jsou povoleny pouze profesionální soutěže bez diváků.

Aktualizaci opatření PES projedná vláda až v pondělí 

Aktualizaci opatření protiepidemického systému PES, která by měla v Česku platit od 1. února, dnes vláda z časových důvodů neprojednala. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ministři mají informace o chystaných úpravách k dispozici, Blatný je ale chce ostatním členům kabinetu představit v pondělí obšírněji.

  Blatný: Těžký průběh covidu v nemocnici mají častěji mladší lidé

Blatný plánoval představit úpravy dnes, nezbyl na to ale prostor. „Dnes to časové okno vyhrazené pro mimořádné jednání vlády neumožnilo. Bude to ještě diskutováno v pondělí a následně podle toho bychom upravovali usnesení vlády,“ uvedl. Stále by ale platil nejvyšší pátý stupeň, kterému v Česku opatření odpovídají nyní. „V pátém stupni jsou ty změny poměrně malé,“ doplnil Blatný.

Ministr dnes zopakoval, že do posuzovaných parametrů v rámci PES by se měla kromě počtu případů promítnout také naplněnost nemocnic. „Konkrétně 3000 osob na lůžkách a 450 osob na jednotkách intenzivní péče, abychom spolu se splněním dalších kritérií mohli uvažovat o posunu do stupně čtyři,“ řekl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že debatě na vládě by mělo předcházet i projednání materiálu v radě pro zdravotní rizika. Kabinet by se tak mohl materiálem zabývat až na chystaném mimořádném jednání ve středu. „Bude o tom ještě debata. Ten PES je složitý systém, kde doposud byly čtyři parametry a teď se to má ještě rozšířit o počet hospitalizovaných,“ uvedl Babiš při návštěvě Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Blatný dříve avizoval, že v některých stupních rizika bude možné pořádat hromadné akce pro účastníky, kteří předloží negativní test. Rozhodne o tom pořadatel. Podle dřívějších informací by s testem mohlo být také dovoleno ubytování v hotelu nebo návštěva restaurace.

Systém PES představilo ministerstvo zdravotnictví v listopadu. Je rozdělen do pěti stupňů pohotovosti podle rizikového skóre, které se počítá na základě vybraných epidemiologických parametrů. Řídí se podle něj fungování jednotlivých sfér podnikání i běžných aktivit, stanoví například počet lidí, kteří se mohou potkávat.

Po souhlasu Sněmovny vláda prodloužila nouzový stav do 14. února

Vláda prodloužila nouzový stav do 14. února, jak jí to ve čtvrtek díky komunistům povolila Sněmovna. O rozhodnutí vlády ČTK informoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Celkem bude nouzový stav, který umožňuje vymáhat opatření proti šíření koronaviru, trvat minimálně 132 dnů. Je to dvojnásobek oproti délce nouzového stavu, který platil při loňské jarní vlně covidu.

  V pátek v ČR přibylo 11.549 případů covidu, obětí je 4526

Kdyby dnes vláda nouzový stav neprodloužila, přestala by od soboty platit většina přijatých opatření. V návaznosti na prodloužení nouzového stavu kabinet dnes potvrdí jejich trvání. Díky nouzovému stavu lze také nasadit vojáky na pomoc například ve zdravotnictví a v domovech pro seniory.

Nouzový stav platí při nynější vlně epidemie od 5. října. Vláda o jeho prodloužení dnes rozhodovala už popáté. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) přitom za velmi pravděpodobné ve čtvrtek označil, že bude kabinet muset kvůli koronavirové pandemii o prodloužení nouzového stavu rozhodovat znovu. Napříč politickým spektrem je podle něj shoda na tom, že je třeba legislativní úprava, díky níž by pro některá ochranná opatření nebyl nouzový stav nutný.

Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům při návštěvě Fakultní nemocnice Královské Vinohrady řekl, že by si přál, aby nouzový stav do 14. února stačil. Očekává ale spíš další žádost vlády o prodloužení. „Myslím, že z pohledu dnešní situace pravděpodobně ano,“ řekl.

S prodloužením stavu nouze Sněmovna souhlasila podle návrhu KSČM, která menšinový kabinet ANO a ČSSD v dolní komoře toleruje. Ostatní opoziční strany návrh nepodpořily. Vláda chtěla dalších 30 dnů až do neděle 21. února. Komunisté si před hlasováním kladli podmínky, které se týkaly třeba širšího otevření škol a provozu zimních středisek i ubytovacích služeb, které nyní kvůli vládním protikoronavirovým restrikcím nefungují. Blatný poslancům řekl, že celý první stupeň základních škol by se mohl otevřít nejdříve začátkem února a na přelomu ledna a února by mohl být obnoven provoz lyžařských vleků, pokud to ale epidemická situace dovolí.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com