Podmínky pro 3. stupeň nesplníme, přesto je další rozvolnění ve hře

Aktualne.cz

Aby se v Česku mohly znovu otevřít všechny obchody, musejí se podle podmínek stanovených protiepidemickým systémem PES držet covidové statistiky na příznivých hodnotách sedm dní po sobě. Přesto, že tyto podmínky se do pondělí nenaplní, do třetího, příznivějšího stupně ohrožení by se Česko mohlo posunout už v pondělí.

Poslední slovo totiž nebude mít tabulka, ale ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Covidové statistiky totiž klesají a trendy vypadají pozitivně.

Když ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) předminulý pátek představoval pětistupňový protiepidemický systém PES, uvedl, že pro přesun do nižšího stupně pohotovosti bude potřeba, aby se hodnoty tzv. indexu rizika držely sedm dní, konkrétně ve sledovaném období od čtvrtka do středy, v rozmezí hodnot přiřazených nižšímu stupni rizika. Index rizika zahrnuje několik různých aspektů – mj. hodnotu reprodukčního čísla, počty nově nakažených seniorů, podíl pozitivních testů a další.

Od pondělí se Česko nachází na čtvrté úrovni a „pokukuje” po třetím stupni, ve kterém by se již za určitých podmínek mohly otevřít také obchody a služby. Podle současných dat ale metodické podmínky situace v Česku nenaplňuje.

Poslední slovo má ministr Blatný bez ohledu na metodiku

„Metodika hovoří o tom, že je potřeba sedm dní, ale finální rozhodnutí je lidské. Bude tedy záležet na rozhodnutí paní hlavní hygieničky a ministra. Teoreticky je to ale možné, klesá nám nemocnost,” reagoval obecně na dotaz Novinek ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek, který zároveň odkázal na Rážovou s Blatným, protože právě oni o dalších opatřeních rozhodují.

Indexu rizika se od čtvrtka do neděle držel na hodnotě 62, což stále, byť hraničně, odpovídá čtvrtému stupni. Až v pondělí index klesl na „trojkovou” hodnotu, konkrétně číslo 57.

  Zeman zůstává v nemocnici i po osmi dnech, protokolář přivezl koše květin

Přestože je tedy jasné, že sedmidenní podmínku se splnit nepodaří, třetí stupeň PES je stále na dohled a existuje reálná šance, že by se do něj Česká republika mohla například od pondělí přeřadit.

Hodnoty jsou stále hraniční

„Záleží na mnoha ukazatelích, nejde jen o index. Uvidíme, jak to bude kolísat. Hodnotí se například i ukazatele nemocnosti, v tuto chvíli jsou ale všechny tyto trendy velmi pozitivní. Klesá i  počet pacientů v nemocnicích,” zhodnotil situaci Dušek.

Upozornil nicméně na to, že existuje možnost, že v dalších dnech statistiky mohou „zase vyskočit nahoru, protože hodnoty jsou hraniční”.

Zdroj: https://www.novinky.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com