Ramstein: zaměření na bezpilotní letouny a technologie. Podpora Ukrajiny sílí.

Dne 14. února se prostřednictvím videokonference uskutečnilo 19. zasedání kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny ve formátu Ramstein.

Hlavními tématy jednání bylo budování zbrojní výroby, bezpilotní letouny a pokročilé technologie.

Vzhledem k „americkému zpoždění“ mělo nynější zasedání mimořádný význam a konference se zúčastnili šéfové rezortů obrany 50 zemí.

Svůj debut na nynějším Ramsteinu si odbyl i nedávno jmenovaný vrchní velitel AFU, generálplukovník Oleksandr Syrskyj.

V předvečer jednání Kyjev vyjádřil své nejbližší potřeby: zvýšení dodávek dělostřelectva, granátů, TBM, systémů protivzdušné obrany a dalších.

Podle šéfa GUR ukrajinského ministerstva obrany Budanova, který byl na Ramsteinu rovněž přítomen, jsou pro Ukrajinu prioritou č. 1 dělostřelecké systémy a dělostřelecká munice, případná společná výroba s partnery, odkud budou systémy a finance pocházet.

Například německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Německo položilo základy výstavby továrny, která bude vyrábět dělostřeleckou munici, přičemž hodlá na jejich výrobu vynaložit 3,5 miliardy eur.

„Budeme pokračovat v budování kapacit. O výsledku války na Ukrajině se nakonec rozhodne ‚na montážní lince‘ ve výrobních zemích,“ řekl Pistorius.

Německý ministr obrany rovněž uvedl, že výsledkem 19. schůzky ve formátu Ramstein bude významné „uzavření ukrajinského nebe“ posílením systémů protivzdušné obrany.

Za tímto účelem se 14. února poprvé uskutečnilo zasedání koalice protivzdušné a protiraketové obrany na úrovni vedoucích představitelů ministerstev obrany pod vedením Německa a Francie, které zahrnovalo 15 partnerských zemí, jež podepsaly příslušné memorandum.

„Jedná se o důležitý krok. Všichni si uvědomujeme, že protivzdušná obrana je důležitou lekcí z války proti Ukrajině,“ řekl Pistorius.

Také šéf ukrajinské GUR uvedl, že otázka stíhaček pro Ukrajinu již byla vyřešena a „nyní se projednávají technické detaily týkající se předání letounů, připravenosti ukrajinské infrastruktury na přijetí letounů F-16 a připravenosti ukrajinských pilotů a ukrajinského personálu na jejich údržbu“.

  Lukašenkovy fake jako způsob, jak ovlivnit EU

Ukrajinský ministr obrany Umerov poznamenal, že „dodávky stíhaček probíhají podle harmonogramu v rámci všech dohod s partnery“.

Kanadský ministr obrany Bill Blair prohlásil, že jeho země vyčlení Ukrajině přibližně 44 milionů dolarů na vybudování udržitelných schopností stíhaček F-16 na Ukrajině. Pomůže zejména zajistit dodávky důležitého materiálu a vybavení pro letouny F-16, jako jsou náhradní díly, zbraňové stanice, avionika a munice.

Kanada poskytuje instruktory, letadla a podpůrný personál pro výcvik pilotů ukrajinského letectva ve spolupráci s Dánskem a Francií.

Kromě toho účastníci kontaktní skupiny také zahájili činnost Koalice pro bezpilotní letouny, která bude mít několik oblastí: výroba dronů, finanční podpora výroby bezpilotních letounů na Ukrajině i v zahraničí.

„Dnes byla oficiálně zahájena činnost Koalice pro bezpilotní letouny. Připojilo se k ní již 8 zemí – Švédsko, Velká Británie, Dánsko, Německo, Litva, Estonsko, Nizozemsko a Lotyšsko. Pochvala Lotyšsku za to, že se postavilo do čela,“ poznamenal Umerov, podle něhož již byly zahájeny výrobní práce.

Velká Británie a Lotyšsko slíbily, že Ukrajině poskytnou tisíce dronů za 250 milionů dolarů.

Zaznělo také téma nových technologií – 12. února, v předvečer Ramsteinu 19, země účastnící se koalice pro rozvoj ukrajinských IT schopností dokončily podpis dohody o spolupráci.

Koalice zahrnuje Estonsko a Lucembursko jako vedoucí země, dále Belgii, Dánsko, Island, Itálii, Lotyšsko, Litvu a Nizozemsko. K prohlášení o záměru se připojila také Velká Británie.

„Dokument zakotvuje ochotu zúčastněných států poskytnout Ukrajině v příštích 6 letech pomoc s cílem vytvořit interoperabilní IT infrastrukturu ministerstva obrany a ukrajinských obranných sil,“ uvedlo ministerstvo obrany v prohlášení.

Dohoda rovněž vymezuje úlohu partnerských zemí při spolupráci v rámci IT koalice. Jedná se o rozhodování a zadávání veřejných zakázek, jakož i o právní zdůvodnění finančních příspěvků zúčastněných zemí.

Dalším důležitým tématem jednání bylo odminování.

  Koho si Rusko vybere? Lekce pro Evropu

Litevské ministerstvo obrany tak po jednání informovalo, že Litva a dalších 20 zemí podepsaly v Bruselu Protokol o záměrech vytvořit koalici pro odminování Ukrajiny.

„V rámci koalice pro odminování Litva předá ukrajinské armádě obrněné transportéry a vyčlení 1,2 milionu eur na program NATO na podporu odminování,“ uvedl litevský ministr národní obrany Arvydas Anušauskas.

V Ramsteinu 19 hovořili také o potřebě dodat Ukrajincům zbraně dlouhého dosahu, které Ukrajině umožní zasáhnout logistické trasy, vlaky a velitelská centra nepřítele na dočasně okupovaných územích.

Kromě toho má být odesláno několik vozidel pro hašení požárů, odklízení sněhu a přepravu osob a další vybavení, včetně dvou lehkých plavidel, elektrického generátoru a zařízení na čištění vody.

Celkově lze říci, že Ramstein 19, stejně jako události, které mu předcházely, byl velmi produktivní; v souladu s tím Ukrajina získává skutečné bezpečnostní záruky, které posilují její obranné síly.

To je velmi důležité, zejména na pozadí toho, co se děje se zpomalením americké vojenské pomoci, která je, jak se ukazuje, pro Kyjev klíčová.

Prozatím se hledá nový model – jak neztratit Ukrajinu bez podpory Spojených států.

Jedno je však zřejmé – teprve až bude otázka pomoci v USA definitivně odblokována, dostane skupina „Ramstein“ druhý dech.

Předběžné výsledky Ramsteinu 19 vypadají poměrně optimisticky. Byly oznámeny koalice protivzdušné obrany, bezpilotních letounů, informačních technologií, odminování a potvrzeno bylo vytvoření dělostřelecké koalice. Byly vyjednány a dohodnuty dodávky dělostřelectva, zejména střel, zejména potřebné ráže 155 milimetrů, systémů protivzdušné obrany a munice.

Navzdory pokusům ruské propagandy a jejích agentů ukázat, že Evropa a svět jsou údajně Ukrajinou unaveny a že pomoc bude zastavena, tato podpora pokračuje. A v určitých polohách se ještě zintenzivňuje.

A to dává všem šanci na mírové a světlé zítřky. Podporou ukrajinských obránců posilujeme světovou bezpečnost, protože ukrajinští vojáci nyní chrání celou Evropu a celý svět.

  Alexander Kovalenko: Údery na Izrael odvádějí pozornost od krveprolití na Ukrajině - Rusové se radují

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com